Сурова мини торта с червени боровинки и портокал

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За основата:
1 ч.ч. лешници, сурови
12 броя фурми, почистени от костилките
2 с.л. какао на прах
1 с.л. кокосово масло, разтопено
За крема:
1 ч.ч. сурово кашу, накиснато в студена вода за поне 4 часа с малко лимонов сок и после изплакнато с течаща вода
200 мл. кокосово мляко, от консерва
2 с.л. кокосово масло, разтопено
5 к. етерично масло от портокал на doTerra
4-5 с.л. кленов сироп
2-3 с.л. лимонов сок, прясно изцеден
За топинга:
100 г. червени боровинки (аз използвах замразени)
3-4 с.л. кленов сироп
1 ч.л. агар агар
5 к. етерично масло от портокал на doTerra

Алергени

Лешници
Какао
Основни неща

За приготвянето на тази сурова мини торта се вдъхнових от Естонската кухня. Знаете ли, че най-често използваният плод в тяхната кухня е червената боровинка. Освен в десерти, тя се прибавя и към салати, предястия, основни ястия и разбира се сосове. Моята версия на естонския чийзкейк с червени боровинки е с изцяло растителни продукти, без захар, без глутен и без печене. 

Суровите мини тортички с червени боровинки и портокал са чудесен завършек на празничната коледна или новогодишна вечеря.

Червените боровинки са отличен източник на витамин С, витамин А и бета каротин. Те са силни антиоксиданти и имат противовъзпалително действие. По естествен начин стимулират имунната система. Етеричното масло от портокал подобрява кръвообращението и храносмилането, засилва имунната система, бори се с възпалението и бактериите, намалява безпокойството и умората и подобрява настроението ни.

Съставки

Как да приготвим

1

Пригответе 4 малки ринга с диаметър 7.5 см. Поставете ги върху малка тавичка, покрита с хартия за печене.

2

Сложете в блендер лешниците и ги смелете на ситно брашно. Прехвърлете ги в купа. Добавете в блендера фурмите с малко гореща вода и разбийте, докато станат на паста. Прибавете ги към смлените лешници. Сложете и какаото и кокосовото масло. Разбъркайте добре, докато всичко се събере на една топка. Разпределете сместа по равно между четирите ринга. С пръсти притиснете добре отгоре. 

3

Почистете блендера и сложете в него накиснатото кашу. Ако не разполагате с 4 часа, накиснете кашуто в гореща вода за половин час. Добавете кокосовото мляко, кокосовото масло, етеричното масло от портокал, кленовия сироп и лимоновия сок. Блендирайте 2-3 пъти за по няколко секунди. Трябва да се получи гладък крем, без парченца кашу. Изсипете крема върху ядковата основа в 4 ринга и приберете във фризера.

4

За топинга загрейте в малка касерола червените боровинки с малко вода, колкото да ги покрие. Добавете кленовия сироп и агар агар и бъркайте на котлона за около 2 минути. Махнете от котлона и оставете да изстине за 5 минути. Добавете капките етерично масло от портокал. Ако нямате етерично масло, заменете водата с прясно изцеден портокалов сок. 

5

Извадете от фризера мини тортичките и ги залейте равномерно с боровинковата глазура. Върнете обратно във фризера за около 2-3 часа, за да стегнат добре.

6

После с помощта на бутало избутайте мини тортите нагоре. Обикновено в комплекта за малките рингове има такова бутало. Подредете в кутия или в тава и съхранявайте на хладно.

7

Преди сервиране изкарайте на стайна температура за 1 час или в хладилника за 3 часа. 

Още рецепти за коледни сладкиши

Още сурови десерти

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече