Баклава с шамфъстък и портокалов сос

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За портокаловия сос:
сокът на 2 портокала, био
60 мл. кленов сироп
За баклавата:
1 ч.ч. шамфъстък
1 ч.ч. орехи
60 мл. кленов сироп
кората на 1 лимон, био и още 3 к. етерично масло от лимон на doTerra
5 к. етерично масло от портокал на doTerra
2 ч.л. канела на прах
щипка сол
3 с.л. кокосово масло, разтопено
6 листа от тънки кори за баница (аз използвах пълнозърнести, но могат да се заместят и с оризови за безглутенов вариант)
още малко шамфъстък за поръсване
листа от роза, за поръсване

Алергени

Шамфъстък
Орехи
Глутен
Основни неща
Вид кухня

Традиционно в България приготвяме баклава по Коледа. Макар, вече превърнала се в български десерт, тя носи своите корени от Османската империя. Най-вкусната баклава, която съм опитвала преди години, беше в Турция, където я правят с шамфъстък, а не с орехи като нас. Аз реших да обединя двата вида ядки, защото обожавам шамфъстък. Разбира се, захарният сироп съм заменила с деликатен, не много сладък портокалов сос. Ако оставите баклавата да се напои достатъчно добре, се получава магия за сетивата.

Баклавата с шамфъстък и портокалов сос задължително ще присъства на нашата коледна трапеза. 

Съставки

Как да приготвим

1

В малка касерола сложете на котлона портокаловия сок и кленовия сироп. Оставете да заври и бъркайте около 5 минути. Свалете от котлона и оставете настрани да изстине добре. 

2

Загрейте фурната на 170 градуса. 

3

Сложете ядките в блендер и смелете на ситно, като брашно. Добавете кленовия сироп, етеричните масла, кората от лимон, канелата и щипка сол. Ако имате органични портокали, може да настържете и тяхната кора в сместа. Аз имах био портокали, но не успях да настържа кората, тя беше доста мека. Затова добавих 5 к. етерично масло от портокал. 

4

Вземете две кори за баница. Намажете леко с кокосово масло четирите страни. По ширината на корите сложете от ядковия пълнеж. Не слагайте твърде много по краищата на корите, защото при печенето сместа започва да нараства и да излиза отстрани. Навийте на руло до края на корите. Процедирайте по същия начин и с останалите 2 двойки кори.

5

Подредете навитите рула в леко намазнена тавичка. С останалото кокосово масло леко намажете рулата отгоре. Печете 40 минути, като внимавате да не изгорят отгоре. Извадете от фурната и още горещи ги залейте с целия охладен портокалов сос. Оставете за няколко часа да попие добре сосът. А най-добре за цяла нощ.

6

Разрежете всяко руло от баклавата на две или три равни части. Сервирайте с натрошен шамфъстък и листа от рози отгоре. 

7

Ако искате по-голямо количество от баклавата, увеличете продуктите 2 или 3 пъти.

Още коледни десерти

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече