Полски меден хляб Пиерник

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

100 г. кокосово масло
150 г. кокосова захар
60 г. мед
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. карамфил
1/4 ч.л. бахар
2 ч.л. сода бикарбонат
250 мл. овесено или бадемово мляко
50 мл. ябълково пюре
150 г. овесено брашно, без глутен
150 г. брашно от кафяв ориз
50 г. нишесте от арарут
50 г. стафиди
70 г. черен шоколад, по желание
Основни неща

Името на сладкиша Пиерник идва от думата пиерна, което означава джинджифил. Популярен е в Полша и се приготвя за коледните празници. Ухае силно на подправки и има невероятно празничен вид. Моят Пиерник е здравословна версия, без глутен и животински продукти, която е вълшебно вкусна и заслужава своето място на всяка празнична трапеза. 

Съставки

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 170 градуса и пригответе формичка за печене на хляб.

2

В малка касерола сложете на котлона кокосовото масло и кокосовата захар. Бъркайте, докато се разтопи захарта и се смесят двете съставки. Изключете котлона и добавете меда и подправките. Разбъркайте. Накрая сложете и содата и бъркайте постоянно, докато сместа започне да шупва. Махнете от котлона.

3

Добавете овесеното или бадемово мляко и ябълковото пюре и разбъркайте.

4

Пресейте брашната и добавете към течните съставки.

5

Добавете стафидите и разбъркайте. По желание, може да сложите и различни ядки - орехи, бадеми, лешници.

6

Прехвърлете сместа във формичката за печене.

7

Печете 40-45 минути или докато извадите суха клечка за зъби от сърцевината на сладкиша.

8

Извадете от фурната и оставете хлябът да изстине за 5 минути във формата, после извадете и оставете да изстине напълно.

9

Сладкишът е най-хубав на следващия ден, когато е попил всички аромати и е стегнал.

10

По желание може да глазирате сладкия хляб с разтопен на водна баня шоколад. 

Още рецепти за коледни сладкиши

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече