• Начало
  • Коледни
  • Лебкухен с шоколадова глазура, мус от сини сливи и сладко от череши

Лебкухен с шоколадова глазура, мус от сини сливи и сладко от череши

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За лебкухен пастичките:
40 г. масло или кокосово масло
80 г. мед или кленов сироп
1 ч.л. настъргана кора от био портокал или 4-5 к. етерично масло на doTerra
40 г. какаова маса
3 яйца
100 г. кокосова захар
125 г. пълнозърнесто брашно от лимец
75 г. пълнозърнесто брашно от ръж
40 г. бадеми, смлени на брашно
40 г. лешници, смлени на брашно
2 ч.л. канела на прах
2 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. карамфил на прах
1/2 ч.л. кардамон на прах
1/2 ч.л. бахар на прах
щипка сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. какао на прах
Шоколадова глазура:
200 г. какаова маса
200 г. черен шоколад с кокосова захар
За пълнежа:
120 г. мус от сини сливи, само плодове без захар
50 г. сладко от череши (моето е домашно, направено с минимално количество кокосова захар)

Алергени

Яйца
Масло
Глутен
Черен шоколад
Какао
Бадеми
Лешници
Основни неща
Вид кухня

Тази Коледа най-любимите ни сладки у дома са Лебкухен. Те са традиционни медени бисквити, с произход от Германия. Богати са на много аромати и изкусителна мека сърцевина. Толкова много пъти ги правихме в този предколеден сезон и изяждахме за минути, че сега реших да им добавя още вкусове и по-голяма сложност при приготвянето, та дано издържат повече време. 

Това е лебкухен с шоколадова глазура и пълнеж от сини сливи и домашно сладко от череши по средата. За да намаля сладостта на черния шоколад, половината го замених с какаова маса, която е 100% какао. 

Съставки

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тавичка с размери 20х20 см. Покрийте тавичката с хартия за печене, така че краищата й да излизат от формата, за да може лебкухенът да се извади лесно след изпичане.

2

В малка касерола на котлона затолете маслото или кокосовото масло. Добавете меда или кленовия сироп, настърганата кора от портокал или етеричното масло и какаовата маса. Разбъркайте, докато какаовата маса се разтопи. Прибавете и яйцата и разбъркайте добре.

3

В друга купа смесете брашната, смлените ядки, подправките, какаото, содата и солта. 

4

Смесете сухите с течните съставки, разбъркайте внимателно и изсипете сместа във формичката.

5

Печете 20-25 минути. Извадете лебкухена от фурната и оставете да изстине добре. 

6

Щом е охладен достатъчно, разрежете с нож блата на две половини по средата. Намажете с муса от сини сливи равномерно навсякъде. Поставете по няколко череши от сладкото. Ако нямате сладко от череши, може да си направите бързо такова като загреете на котлона малко замразени череши с кленов сироп или кокосова захар за няколко минути, така че течността да се изпари.

7

Поставете обратно втората половина на блата и притиснете добре. С остър нож разрежете на парчета. Аз получих 20 броя. 

8

Разтопете на водна баня какаовата маса и черния шоколад. Прехвърлете разтопения шоколад в чаша. Забодете шишче във всяко парче от лебкухена и потопете в шоколада. Подредете върху хартия за печене.

Още рецепти за коледни сладкиши

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече