Италиански коледен сладкиш Панфорте

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1 ч.ч. бадеми
1 ч.ч. лешници
1/2 ч.ч. златни стафиди
1/2 ч.ч. тъмни стафиди
1/2 ч.ч. сушени боровинки
1/4 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на ситно
1/4 ч.ч. сушени смокини, нарязани на ситно
4 с.л. арарут на прах или нишесте от тапиока
2 с.л. какао на прах
2 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. индийско орехче на прах
100 г. черен шоколад, поне 70% какао
1 с.л. кокосово масло
1 ч.л. ванилов екстракт
120 мл. кленов сироп
80 г. кокосова захар
какао на прах за поръсване

Алергени

Бадеми
Лешници
Какао
Черен шоколад

Панфорте е италиански коледен сладкиш, който произхожда от град Сиена в Тоскана. Традиционно той се приготвя с много ядки, сушени плодове, мед и подправки. Изключително сладък, дъвчащ, с приятен аромат на канела. Невероятен сладкиш за наближаващите коледни празници.

Разбира се, аз отново си позволих да избягам от оригиналната рецепта и направих моя коледен Панфорте без глутен, без бяла рафинирана захар и заместих меда с кленов сироп. 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 160 градуса. Сложете бадемите и лешниците да се запекат за 5-6 минути. Махнете люспите на лешниците. Начукайте леко ядките, така че да се получат не много големи парчета, но не и смляни на ситно. Аз ги начуках с точилка в торбичка. 

2

Увеличете леко градусите на фурната до 170. Пригответе формичка за печене, покрита с хартия за печене. Леко намажете дъното и стените с кокосово масло.

3

В голяма купа смесете ядките и сушените плодове. Смокините и кайсиите нарежете на парчета. Ако има по-големи парчета от другите сушени плодове, нарежете и тях на две. Добавете арарута, какаото, канелата, джинджифила и индийското орехче. Разбъркайте добре всичко.

4

На водна баня разтопете черния шоколад. Свалете от огъня и сложете кокосовото масло и ваниловия екстракт. Разбъркайте и оставете настрани.

5

В малка касерола сложете на котлона кленовия сироп и кокосовата захар. Загрейте, докато започне да ври. Разбърквайте постоянно, за да не загори. След около 1,5-2 минути е готово. Махнете от котлона и веднага залейте ядките и сушените плодове. Прибавете и разтопения шоколад. Объркайте всичко и прехвърлете във формата за печене. Оформете с лъжица, за да стане равномерно разпределена сместа.

6

Печете 30 минути. Извадете от фурната и оставете да изстине напълно.

7

Когато сладкишът е студен, поръсете с какао на прах отгоре.

8

Може да го разрежете на отделни парчета и да го опаковате като малък подарък. Може да го завиете добре в хартия за печене и да го запазите до Коледа.

Още коледни рецепти

Всички коментари

Общо коментари: 10
Mira Daskalova
Здравейте! Много интересна рецепта. Благодаря! Имам въпрос - на колко градуса печете, с или без вентилатор?
Кулинарен блог
Здравейте, благодаря за коментара ВИ. Пека на 170 градуса с вентилатор за около 30 минути. По принцип във всичките си рецепти използвам градуси на фурната с вентилатор. За мен печивата така се получават по-добре. Но, разбира се, винаги зависи от спецификите на Вашата фурна.
Mira Daskalova (1)
Благодаря за отговора :) Ще изненадам близките си за Коледа. Весели празници!:)
Preslava
Здравейте, а тавичката с какъв диаметър е? Благодаря!
Кулинарен блог (1)
Здравейте, тавичката е с диаметър 20 см.
Милена
Здравейте! А може ли арарут/нишесте от тапиока да се замени с някой по-достъпен на пазара продукт?
Зорница
Здравейте, рецептата ми се струва страхотна за наближаващите празници, искам да я направя, но бихте ли ми дали версията й с мед (имам акациев, течен), също така тапиоката с какво може да се замени? Благодаря!
Здравословно в кухнята с Тони
Здравейте, тапиоката може да заместите с друго нишесте, като картофено. Аз НЕ препоръчвам царевично или пшенично. Ако нямате, пробвайте с оризово или кокосово брашно. Иначе с мед е ок.
Зорница (1)
Медът може ли да се загрява или по друг начин се слага в сместта? Благодаря за отговора!
Здравословно в кухнята с Тони (1)
Здравейте, медът се нагрява, за да може да слепне добре с другите съставки. Затова съм посочила продукт кленов сироп.