Веган пастички с рожков и карамел

  • 40 мин. плюс време за охлаждане
  • 8
  • Обикновена
  • 180°C
  • 0 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За пастичките:
200 г. овесено брашно, без глутен 
60 г. брашно от рожков
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
180 г. кокосова захар
350 мл. кокосово мляко, бадемово или овесено, на стайна температура
100 мл. кокосово масло, разтопено
1/2 ч.л. бурбонска ванилия на прах
1 ч. л. лимонов сок
За карамела:
20 фурми, почистени от костилките
топла вода

Тези веган пастички с карамел са много изкусителни, сочни и ароматни. Брашното от рожков има вкус, който много харесвам, а и децата също. Освен това, е богато на фибри, антиоксиданти, съдържа калций, магнезий и е нискокалорично. 

Карамеленият дип от фурми е лесен за приготвяне, полезен и придава неустоим вкус на пастичките.

Направо се топят в устата! 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тавичка с размери 20х20 см. Намажете дъното и страните й с малко кокосово масло. Аз използвах стъклена тавичка и не сложих хартия за печене. Ако вашия съд е друг, покрийте дъното с хартия за печене и леко я намажете с кокосово масло. 

2

В купа смесете всички сухи съставки - брашното, брашното от рожков, бакпулвера, ванилията, солта и кокосовата захар.

3

В отделен съд смесете и течните съставки - кокосовото мляко, кокосовото масло и лимоновия сок. Кокосовото мляко не трябва да е студено, защото кокосовото масло ще се втвърди. Ако все пак, това се случи, загрейте за кратко сместа на котлона, докато се разтопи маслото.

4

Изсипете течните съставки към сухите и разбъркайте добре с шпатула, докато се получи еднородна смес.

5

Прехвърлете сместа в тавичката и печете около 25-30 минути. Сладкишът е готов, когато повърхността му е суха и твърда на допир.

6

Извадете от фурната и оставете да изстине напълно.

7

През това време направете карамела. Загрейте леко топла вода. Тя ще помогне по-лесно да се смелят фурмите. 

8

В блендер сложете фурмите и 1-2 с.л. вода. Блендирайте. При нужда добавяйте по 1 с.л. вода, докато фурмите се смелят напълно и сместа стане еднородна и добие гъста, кремообразна консистенция.

9

Щом изстине блата, го извадете от формата за печене и разрежете на квадрати или правоъгълници (по Ваш избор). След това с остър нож разрежете всяка пастичка по средата и я намажете обилно с карамел. Слепете двете половини и сервирайте.

Още рецепти за веган десерти

Още рецепти с брашно от рожков