Черният шоколад е магия и истинска наслада за вкусовите ни рецептори. Тайствено е и самото какаово дърво, което вирее на точно определени географски ширини, при определени температури (между 20 и 30 градуса) сред екваториални гори и специални мухи, необходими за опрашването му. Какаовите зърна се остават да ферментират, докато добият характерния аромат и цвят. После се пекат, чистят, белят и смилат, за да се получи какаово масло и течна какаова паста. Черният шоколад има високо съдържание на какао и малко захар. За най-добри вкусови качества на десертите, използвайте шоколад с над 70% какао. Шоколадът е познат още преди 1000 г. пр. Хр. Храната на боговете е имала ободряващо въздействие и свойства на афродизиак. Дори и в наши дни, шоколадът се счита за енергийна супер храна, богата на фибри, магнезий, антиоксиданти. Черният шоколад е основна съставка в сладкарството, но не само. Може да се използва суров в салати или за приготвяне на сос към месо.