Пълнозърнести Коледни меденки

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. пълнозърнесто брашно от спелта
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. джиджифил на прах
1/2 ч.л. кардамон на прах
1/2 ч.л. индийско орехче на прах
100 г. кокосова захар
120 г. мед
1 яйце
100 мл. кокосово масло

Алергени

Глутен
Мед
Яйца
Основни неща

Днешните Коледни меденки са хрупкави и твърди, заради кокосовата захар в тях. Аз използвах пълнозърнесто брашно от спелта, но могат да се приготвят и с брашно от лимец или в комбинация с ръжено брашно. Ароматът на коледните подправки засилва празничното настроение. Приготвянето на тези меденки вкъщи е като отборна игра, всеки си знае ролята, един смесва продуктите, друг точи, трети изрязва формичките, четвърти пече и накрая всички ги изяждаме задружно.

Съставки

Как да приготвим

1

Загрейте на котлона в малка тенджерка кокосовата захар и меда. Бъркайте, докато захарта се стопи и махнете от котлона. Добавете кокосовото масло и яйцето и разбъркайте добре.

2

В отделна купа смесете всички сухи съставки. Прибавете ги към течните на два пъти, докато брашното се поеме напълно.

3

Приберете тестото в хладилника за поне 2 часа, а най-добре за през нощта. 

4

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тава, покрита с хартия за печене.

5

Върху набрашнен плот и с набрашнена точилка разточете тестото на тънко. Разделете тестото на две за по-лесна работа. Докато разточвате едната половина, другата върнете обратно в хладилника. Изрежете в избрани от Вас формички. 

6

Печете 10-12 минути. Извадете и прехвърлете върху решетка, за да изстинат.

Още рецепти за коледни десерти

Още рецепти с брашно от спелта

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Съгласни ли сте да записваме информация от вашата потребителска сесия? Научете повече