Галет с тиквички, зелен лук и козе сирене

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За галета:
200 г. пълнозърнесто брашно от лимец
100 г. масло, студено, нарязана на малки парчета
1/2 ч.л. морска сол
За пълнежа:
120 г. меко козе сирене
100 мл. заквасена сметана
сокът на 1/2 лимон
1 тиквичка, нарязана на тънки колелца
5 стръка зелен лук, нарязани на ситно
1 яйце, за намазване
30 г. пекорино, настъргано, по желание

Алергени

Козе сирене
Заквасена сметана
Яйца
Глутен
Масло
Сирене Пекорино
Основни неща
Вид кухня

Много вкусно и семпло е това сезонно ястие. Маслената основа за галета може да се приготви с всякакво брашно - ръжено, спелта, пълнозърнесто пшенично. И може да се съхранява в хладилника до 2-3 дена. 

Галетът с тиквички, зелен лук и козе сирене е лесен за приготвяне, защото не се налага прецизно точене и мерене. Както и да се разточи, както и да се прегъне, все ще е вкусен и изящен. 

Комбинацията от ароматно козе сирене, зелен лук и запечени тиквички е вълнуваща и достойна за всяка трепеза. 

Съставки

Как да приготвим

1

За да направите основата на галета, смесете брашното със солта. Добавете студеното масло и с пръсти размачкайте, докато се получат трохи. Сложете малко студена вода (5-6 с.л.), докато сместа се събере на топка. Приберете в хладилника, за да стегне малко.

2

Извадете тестото от хладилника и го поставете между две хартии за печене. Разточете във формата на кръг, приблизително. Основна характеристика на галета е неговата несъвършена форма. 

3

Сложете в блендер козето сирене, сметаната и лимоновия сок и блендирайте, докато добие консистенция на мус. Може и на ръка да се смесят, но е възможно да останат парченца от сиренето. При нужда подправете със сол и черен пипер. 

4

Намажете основата на галета с млечната смес, като оставите борд от 2 см., които после ще се прегънат.  Поръсете с 4 стръка нарязан зелен лук. Отгоре подредете нарязаната тиквичка, като застъпвате едно върху друго колелцата. Прегънете краищата на галета навътре. Ако някъде се разкъса, просто залепете тестото с пръсти. Намажете отгоре с разбито яйце.

5

Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе тава за печене. Дръпнете долния лист хартия за печене с галета директно в тавата. Печете 25 минути.

6

По желание 10 минути преди да извадите галета настържете отгоре пекорино или друго твърдо сирене и отново върнете във фурната да се запече. 

7

Сервирайте веднага с още нарязан на ситно пресен зелен лук. 

Още рецепти с тиквички

Още рецепти за вегетариански ястия

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече