• Начало
  • Основни
  • Аспержи на пара с поширани яйца и сос холандез с естрагон

Аспержи на пара с поширани яйца и сос холандез с естрагон

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1 връзка пресни зелени аспержи
4 яйца
1 с.л. оцет
2 жълтъка
120 г. масло, разтопено
1 ч.л. оцет
сокът на 1 лимон
морска сол и прясно смлян черен пипер
1 с.л. естрагон (сух или пресен)

Алергени

Масло
Яйца
Основни неща
Вид кухня

Една класическа рецепта от френската кухня, която е много вкусна и изискана, но се приготвя бързо и с малко съставки. За мен, най-добрият начин да се приготвят аспержите, е на пара. Най-бързо, най-много полезни вещества се запазват в тях и стават вкусни, крехки и сладки. Харесвам естрагона в различни сосове, затова не пропускам да го добавя и към холандеза. А разстилащите се жълтъци придават още мекота и финес на ястието. 

Съставки

Как да приготвим

1

Измийте аспержите и отчупете долния им край, около 2-3 см. При леко прегъване този край сам се отчупва. Сложете аспержите да се сварят на пара за 3-5 минути. 

2

За соса холандез пригответе малък съд с вода. Щом водата заври, намалете котлона на средна степен. Сложете жълтъците в стъклена купа над съда на водна баня и започнете да разбърквате с телена бъркалка непрекъснато. Внимавайте водата да не ври силно, за да не се сварят яйцата. Добавете 1 ч.л. оцет и продължете да разбърквате. Постепенно наливайте от разтопеното масло и бъркайте енергично, докато се поеме от жълтъците. Трябва да се получи гладък, сравнително гъст сос. Подправете с морска сол, прясно смлян черен пипер и естрагон. Започнете да прибавяте от лимоновия сок и да бъркате, докато стане нежен и лек сос. Пробвайте на вкус, за да не стане твърде кисело.

3

В друга голяма и дълбока тенджера сложете да заври вода. След това намалете малко котлона, за да не ври силно водата. Добавете 1 с.л. оцет, той ще помогне да не се разпада много белтъка. С лъжица завъртете водата в тенжерата и пуснете веднага, но бавно яйцето в центъра на водовъртежа. След 1-2 минути, когато белтъкът е сготвен, загребете с решетъчна лъжица и прехвърлете в чиния. Процедирайте и с останалите яйца по този начин. Поширайте яйцата едно по едно. Аз предпочитам яйцата рохки, ако прецените оставете яйцата повече време в горещата вода. 

4

За да сервирате, подредете няколко стръка аспержи в чиния. Върху тях поставете по 2 поширани яйца и залейте със сос холандез. Поръсете с още прясно смлян черен пипер. 

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече