Френски бадемов тарт със смокини

  • 1 ч. плюс 30 мин. за охлаждане
  • 8
  • Обикновена
  • 180°C
  • 1 kоментар
  • Френска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За блата: 
150 г. бяло безглутеново брашно
2 с.л. кокосова захар
80 г. меко масло, на стайна температура
2 жълтъка
За плънката:
100 г. меко масло, на стайна температура
80 мл. мед или кокосова захар
3 яйца
2 с.л. бадемов ликьор
1 ч.л. ванилов екстракт
120 г. бадемово брашно
пресни смокини, разрязани на две

Алергени

Масло
Мед
Яйца
Бадемово брашно

Отидох до пазара за плодове и зеленчуци. И видях моите любими смокини. Като малка често се катерех по смокиновите дръвчета в моя роден град, сядах на някой голям клон, късах и ядях. Ехх, детство. Напоследък спомените от едно време ме вдъхновяват за нови рецепти. Както и разбира се, чуждестранната кухня. Така се роди този френски бадемов тарт със смокини.  

Как да приготвим

1

За да направите блата смесете брашното и захарта. Добавете маслото и размачкайте с пръсти, докато се получат ситни трохи. Прибавете и жълтъците и омесете, докато стане тестото на топка. Оставете в хладилника за 30 минути.

2

Пригответе форма за тарт с диаметър 20 см. и намажете дъното и стените с масло. 

3

Загрейте фурната на 180 градуса.

4

Извадете тестото от хладилника и го разточете на тънко, така че да покрие формата за тарт. Използвайте 2 листа хартия за печене, за да не залепне тестото по точилката. Щом разточите тестото, махнете горния лист хартия за печене, поставете отгоре формата за тарт и леко обърнете наобратно. Така лесно ще прехвърлите тестото, без опасност от накъсване. Ако все пак се разкъса, просто го залепете с пръсти. Надупчете леко блата с вилица. 

5

За плънката разбийте маслото и меда или кокосовата захар, докато стане пухкава смес. Сложете и яйцата. Оставете малко яйце за намазване на блата отгоре. Прибавете бадемовия и ваниловия екстракт и разбъркайте добре.

6

Накрая добавете и бадемовото брашно, разбъркайте и изсипете цялата смес върху блата. Стърчащите краища може да обърнете върху блата. Намажете ги с останалото яйце. Подредете отгоре разполовените смокини.

7

Печете 30 минути, докато се получи загар по краищата. Извадете от фурната и оставете да изстине. 

Още рецепти с бадемово брашно

Всички коментари

Среден рейтинг
(5)
Общо коментари: 1
Gulvafslibning
Страхотна рецепта. Благодаря.