Галет с череши и бадемов франжипан

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За маслената основа:
125 г. пълнозърнесто пшенично брашно
125 г. пълнозърнесто брашно от лимец
щипка сол
1 с.л. кокосова захар
120 г. масло, студено, нарязано на парчета или твърдо кокосово масло
1 яйце, разбито за намазване
За бадемовия франжипан:
100 г. бадемово брашно
1 с.л. масло или кокосово масло
1 ч.л. ванилов екстракт 
2 с.л. кокосова захар
1 яйце
За черешите:
500 г. череши, почистени от костилките
1 с.л. мед
1 с.л. кокосова захар

Алергени

Мед
Яйца
Глутен
Масло
Череши
Бадемово брашно
Основни неща
Вид кухня

Галет с череши и бадемов франжипан е перфектният сладкиш за пролетта. Комбинира в себе си хрупкаво маслено тесто, бадемов пълнеж и сочни пресни череши, поляти с ароматен мед. Освен, че олицетворява пролетта, галетът носи и френската изисканост на семплите десерти. Всъщност, във Франция с "галет" наричат всякакви плоски и безформени питки, т.е. както и да прегънете краищата, все ще си е "френско". Франжипанът, пък, е вид френски гъст сладкарски крем, който се прави от смлени бадеми или натрошени макарони. Класическата рецепта за франжипан е доста трудоемка. Затова аз опростих нещата, но пък стана много вкусно. Също така оставям голяма част от черешите сурови, за да запазя полезните им качества. За основата може да използвате комбинации от различни брашна - от лимец, от спелта или безглутеново. 

Съставки

Как да приготвим

1

Смесете двата вида брашно, солта и кокосовата захар. Добавете студеното масло и започнете да мачкате с пръсти, докато се получат малки, еднакви по големина трохи. Сложете малко ледена вода, около 4 с.л. и съберете тестото на топка. Приберете го в хладилника за половин час, за да стегне. 

2

Разделете черешите по равно в две купички- в едната смесете с меда, а в другата с кокосовата захар.

3

За да направите франжипана сложете в блендер бадемовото брашно, маслото, ваниловия екстракт и кокосовата захар и блендирайте. Добавете яйцето и блендирайте отново. Получава се гъста паста. 

4

Загрейте фурната на 170 градуса.

5

Пригответе хартия за печене, леко набрашнена и направо върху нея разточете тестото. Намажете тестото с франжипана, като оставите 2-3 см. от него ненамазано по краищата. Отгоре подредете черешите с кокосова захар. Прегънете навътре краищата. Намажете отгоре тестото с разбитото яйце. Дръпнете хартията за печене с галета и просто прехвърлете върху тавата. 

6

Печете 35-40 минути, докато галетът добие златист загар. 

7

Извадете от фурната и оставете да изстине. Отгоре поръсете с черешите с мед. Галетът е още по-хубав на следващия ден, ако остане!

Още рецепти за сладкиши

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече