Коледни звезди

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

275 г. пълнозърнесто брашно от лимец или спелта
1 ч.л. бакпулвер
250 г. масло, студено, нарязано на кубчета  (аз сложих по-малко, около 220 г.)
студена вода
мус от сини сливи, без захар

Алергени

Масло
Глутен
Основни неща

Коледните звезди са традиционни сладки във Финландия. За приготвянето им винаги се използват сушени сини сливи. Аз използвах мус от сини сливи, който не съдържа никаква захар, само смляни плодове.

Подготовката на тестото за коледните сладки става за броени минути. Аз отново реших да променя малко нещата и вместо квас или мая, добавих бакпулвер. Изработката на коледните звезди е чудесно занимание за децата. Доста често добавят част от своето въображение и измислят нови фигурки от масленото тесто. 

За празничен дух сладките могат да се поръсят с пудра захар. Но, това е само по желание. Ако искате бисквитите да са без абсолютно никаква захар, поръсете с кокосово брашно или оставете без нищо.

Съставки

Как да приготвим

1

В купа сложете брашното от лимец и бакпулвера. Разбъркайте. Добавете студеното масло и размачкайте с пръсти, докато стане на трохи, но не много ситни. По-добре е да остане на по-големи буци. Прибавяйте по малко студена вода, докато се оформи тестото на топка.

2

Леко го разточете във форма на квадрат, опаковайте в хартия за печене и приберете в хладилник, поне за 20 минути.

3

Загрейте фурната на 190 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене.

4

Извадете тестото от хладилника и го разточете внимателно. Разрежете го на еднакви квадрати. Направете разрези във всеки ъгъл и прегънете към центъра. В средата сложете по 1-2 ч.л. мус от сини сливи. По желание може да намажете с едно разбито яйце.

5

Печете около 10-12 минути. Извадете от фурната и оставете да изстинат добре. Отново по желание може да поръсите с пудра захар за повече коледно настроение.

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече