• Начало
  • Супи
  • Пикантна крем супа от червена леща, киноа и гарам масала

Пикантна крем супа от червена леща, киноа и гарам масала

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1 голяма главa лук, нарязанa на ситно
1 морков, нарязан на ситно
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 см. парче пресен джинджифил, нарязан на ситно
1 ч.л. куркума на прах
1 ч.л. гарам масала - микс от кориандър, канела, джинджифил, карамфил
1 ч.л. къри на прах
2 ч.л. люто къри на паста (коригирайте според предпочитанията Ви за люто)
300 г. червена леща, накисната предварително поне за 30 минути в студена вода и отцедена
100 г. киноа, добре измита под течаща вода
1 консерва кокосово мляко
морска сол и прясно смлян черен пипер
магданоз, лайм и кайенски пипер за сервиране

Крем супите винаги са лесно решение за приготвяне на обяд или вечеря. Най-хубавото е, че и децата много ги обичат. 

Лещата е източник на растителни протеини, нишесте и фибри. Тя съдържа фолиева киселина, манган, желязо и фосфор. Киноата също е богата на протеини и бедна на въглехидрати. Тя е пребиотик и се грижи за чревната микрофлора. 

Разбира се, крем супа от червена леща и киноа, не може да мине без много подправки. Аз залагам на любимите ми - куркума, джинджифил, къри, люто къри и гарам масала. 

 

Как да приготвим

1

В тенджерка на умерена температура сложете лука, моркова, чесъна и джинджифила с малко вода и сотирайте за няколко минути, докато<span> </span>зеленчуците<span> </span>започнат да омекват. 

2

Добавете подправките - куркума, къри, гарам масала, люто къри на паста, черен пипер и сол и сотирайте за още 30 секунди, докато пуснат аромата си. Ако нямате гарам масала, сложете поне кориандър на прах. Той придава невероятен вкус на лещата.

3

После прибавете червената леща и киноата. Долейте вода в тенджерата, докато покрие всичко и още 2 см. вода отгоре. Оставете да заври и изключете котлона. Лещата и киноата ще се сварят лесно от горещата вода за около 15-20 минути. Накрая сложете и кокосовото мляко.

4

Прехвърлете супата в блендер. Блендирайте за около 30 секунди до достигане на гладка кремообразна консистенция. Ако е необходимо долейте още вода или кокосово мляко. 

5

Преди сервиране върнете супата в тенджерата и затоплете леко.

6

Поднесете с щипка кайенски пипер, пресен кориандър или магданоз и лайм!

Още рецепти за крем супи

Още рецепти с червена леща