Печено брюкселско зеле с лук

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. брюкселско зеле, разрязано на половина
1 глава жълт лук, нарязана на полумесеци или на парчета
1 глава червен лук, нарязана на полумесеци или на парчета
3 скилидки чесън, пресовани
морска сол, черен пипер
кайенски пипер, по желание
1 с.л. зехтин
1/2 лимон - настъргана кора и изстискан сок
Основни неща

Много обичам брюкселско зеле и винаги имам под ръка, или прясно, или замразено. И в моментите, когато нямам време, приготвям печено брюкселско зеле с лук. Дори и само с лук е невероятно вкусно. 

Брюкселското зеле е богато на много нутриенти и е изключително хранително. То е чудесно за поддържане на здрави стави, пречиства черния дроб и понижава лошия холестерол.

Съставки

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса. Ако използвате замразено брюкселско зеле, го извадете на стайна температура за няколко минути и после го разрежете на половина.

2

Нарежете лука според начина, по който ще сервирате. Ако ще нанизвате брюкселското зеле на шишче, нарежете на парчета, ако ще печете в тавичка, нарежете на полумесеци.

3

Подправете брюкселското зеле и лука с пресован чесън, сол, черен пипер и кайенски (лют) пипер по желание. Добавете 1 с.л. зехтин и разбъркайте добре. Покрийте с хартия за печене, за да се задуши леко.

4

Печете във фурната 20-25 минути, докато зеленчуците добият приятен загар. Махнете хартията за печене след 15-та минута. Извадете от фурната и настържете кората на 1/2 лимон и изстискайте малко от сока.

5

Сервирайте с чеснов ядков сос. 

Още рецепти с брюкселско зеле

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече