Пилаф булгур

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За булгура:
1 ч.ч. булгур
1/2 глава лук, голяма, нарязана на ситно
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1/2 чушка Сиврия, нарязана на ситно
2-3 настъргани домата или доматен сос
морска сол, черен пипер
За червения лук:
1 глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
щипка морска сол
1 ч.л. сумак
2-3 с.л. лимонов сок
Допълнения:
микс от зелени салати, накъсани
розов домат, нарязан на парчета
печена люта чушка

Ако се чудите какво да си приготвите за хапване за по-малко от половин час, това ястие е за вас. Ще ви изненада колко бързо и лесно се приготвя. Не пропускайте маринования червен лук в сумак и лимонов сок и печената люта чушка, които според мен добавят истински вкус и завършеност на ястието. 

Това добре познато турско ястие носи полъха на Изтока, но в здравословен вариант, приготвено без никаква мазнина. 

Как да приготвим

1

В дълбок тиган с незалепващо покритие, сложете нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете 1 с.л. вода и сотирайте. Гответе, докато започнат да омекват. Ако има нужда, сложете още 1 с.л. вода. Прибавете и чушката и продължете да бъркате.

2

След 1-2 минути, добавете булгура, доматите и вода, толкова, колкото да покрие булгура. Овкусете с морска сол и черен пипер. Разбъркайте и сложете капак. Намалете на средна степен котлона и оставете да се готви за около 10-15 минути, докато булгурът се свари. 

3

През това нарежете на тънко червения лук. Поръсете го със сол, сумак и доста лимонов сок. Разбъркайте и оставете настрани да се маринова. 

4

Запечете в сух плитък тиган (за палачинки) суровите люти чушлета за по няколко мунути от всяка страна.

5

Сервирайте булгура с порция зелени салати, резени домат, маринован лук със сумак и люта чушка. Приятен апетит!

Още рецепти с булгур