Датски кюфтенца в къри сос

  • 35 мин. плюс 1 час за отпочиване на каймата
  • 4
  • Обикновена
  • 0 kоментара
  • Датска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За кюфтенцата:
500 г. свинска кайма
1 глава лук, настъргана
2 скилидки чесън, пресовани
2 с.л. галета
1 яйце
морска сол
смлян черен пипер
1 л. телешки бульон
За къри соса:
2 с.л. масло
2 с.л. къри на прах
1 глава лук, нарязана на ситно
1 стрък праз, нарязан на ситно
5 с.л. брашно
100 мл. сметана
пресен магданоз 
сварен ориз

Алергени

Сметана
Масло
Къри
Кайма
Глутен

Вкъщи любимата супа на децата е супа топчета. Затова щом открих тази рецепта, реших веднага да я изпробвам, за да разнообразим ежедневното ни меню. Получи се много ароматно ястие, кюфтенцата са сочни, а сосът е лек. 

Тези датски кюфтенца в къри сос са традиционно ястие в Дания, обичано от млади и стари. Насладете им се с чаша хубаво вино или бира.

Как да приготвим

1

В купа смесете всички съставки за кюфтенцата без телешкия бульон. Омесете добре и приберете в хладилника за около час.

2

В тенджерка загрейте телешкия бульон. През това време оформете кюфтенцата, с големина около орех. Пуснете ги в бульона и варете 10 минути. 

3

В друга тенджерка разтопете маслото, добавете кърито и запържете за около 1-2 минути. 

4

Добавете лука и праза и ги запържете докато омекнат. Сложете брашното и разбъркайте добре. Постепенно доливайте от телешкия бульон (в който са вряли кюфтенцата), докато се получи гъст сос. 

5

Накрая добавете сметаната и кюфтенцата и варете на тих огън още 10-15 минути.

6

Сервирайте кюфтенцата с нарязан магданоз и сварен ориз.

Още рецепти с кайма