Шведски кюфтенца със салата от ябълки и цвекло

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За кюфтенцата:
500 г. свинска кайма
1 тиквичка, настъргана и водата отцедена
1 глава лук, настръгана
3 скилидки чесън, пресовани
1 яйце
копър, нарязан на ситно
2 с.л. галета
2 с.л. зехтин
2 клонки прясна мащерка
400 мл. зеленчуков бульон
4 с.л. крем фреш/ заквасена сметана
морска сол
смян черен пипер
За салатата:
1-2 ябълки, нарязани на кубчета (без да се бели)
1 глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
1 с.л. каперси
сокът на 1/2 лимон
2-3 шайби мариновано цвекло, нарязано на кубчета (виж рецептата)
магданоз, нарязан на ситно

Алергени

Яйца
Глутен
Кайма
Заквасена сметана
Основни неща
Вид кухня

Напоследък сме пленени от скандинавската кухня. Тези шведски кюфтенца са толкова сочни, че направо се топят в устата. Тиквичката и копъра в тях добавят чудесен пролетен акцент в студеното време вече. 

А комбинацията от ябълка, лук, лимон и цвекло е изненадващо добра. Чудесен свеж и земен вкус, ярка и пъстра визия.

Съставки

Как да приготвим

1

За кюфтенцата смесете каймата, тиквичката, лука, 2 скилидки чесън, копъра, яйцето и галетата. Овкусете със морска сол и смлян черен пипер. Омесете всичко добре и оставете в хладилника за 30 минути.

2

Загрейте малко зехтин в тиган, оформете кюфтенца с размер на орех и ги изпържете, докато добият лек загар от всички страни. Аз получих 28 кюфтенца. Сложете настрани готовите кюфтенца.

3

В същия тиган загрейте отново малко зехтин, добавете 1 скилидка чесън и мащерката. Изсипете зеленчуковия бульон. Щом заври добавете крем фреш или сметана. Върнете обратно кюфтенцата в тигана и оставете на тих огън за още 10 минути.

4

През това време смесете ябълката, червения лук, каперсите и сока на лимона. Поръсете с магданоз. Накрая добавете и нарязаното на дребно мариновано цвекло.

5

Сервирайте кюфтенцата поръсени обилно с копър. 

Други наши рецепти със цвекло

Рецепти за кюфтенца

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече