Сироп от бъзак

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

100 г. сухи плодове от бъзак
800 мл. пречистена вода 
1 пръчка канела или 1 ч.л. канела на прах
5-6 броя карамфилчета 
1 ч.л. пресен настърган джинджифил 
1 звездовиден анасон
200 мл. суров мед

Сиропът от бъзак е много подходящ в студените, зимни дни. Този "сок", както му казваме вкъщи, има редица полезни качества: засилва имунната система, намалява времето при възстановяване от настинка или грип, бори се с вирусни и бактериални инфекции, богат е на антиоксиданти, витамини, минерали. Сиропът е чудесен при респираторни, неврологични и сърдечни проблеми. Освен това е доста приятен на вкус и децата го пият с удоволствие.

Как да приготвим

1

В малка тенджерка сложете бъзака, водата, канелата, карамфила, анасона и джинджифила. Щом заври, намалете котлона и оставете да къкри на бавен огън около 40 минути, докато започне да се редуцира. 

2

Оставете настрани, за да изстине напълно.

3

Прецедете през цедка сиропа. Натиснете с лъжица плодовете бъзак в цедката, за да излезе всичкия сок от тях. 

4

Добавете меда и разбъркайте внимателно, за да се разтвори добре. 

5

Съхранявайте в стъклен буркан или шише до 3 месеца в хладилника. 

6

За ежедневна употреба и поддържане на здравето изпивайте по 1 с.л. за възрастни и 1 ч.л. за деца над 2 години. В период на настинка или грип увеличете приема до 3 пъти на ден.