Рулца с боровинково сладко

  • 40 мин. плюс време за охлаждане
  • 8
  • Обикновена
  • 180°C
  • 0 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За тестото:
160 г. овесено брашно
160 г. бадемово брашно
1 ч.л. канела на прах
5 с.л. кленов сироп
100 мл. кокосово масло, разтопено
За боровинковото сладко:
200 г. горски боровинки, пресни или замразени
2 с.л. чиа семена
2 с.л. кленов сироп
2 с.л. лимонов сок

Горските боровинки са звездата в този десерт. С тях приготвям домашно сладко, с което пълня хрупкави рулца. Които, ако имате търпение, стават още по-вкусни на следващия ден.

Рулцата с боровинково сладко са вкусно допълнение към кутиите за обяд на децата ви или за бързо леко хапване в забързаните дни. 

Горските боровинки са най-адаптогенната храна на света. Те подсилват чревния тракт, подхранват добрите бактерии в него, което от своя страна подпомага изключително черния дроб.

Как да приготвим

1

<p class="p1">Първо направете сладкото от боровинки, за да има време да изстине. В малка касерола сложете боровинките заедно с кленовия сироп и лимоновия сок. Разбъркайте, докато боровинките омекнат и добавете семената чиа. Махнете от котлона и оставете настрани. Сладкото ще стегне, щом се охлади.

2

<p class="p1">В купа смесете овесеното брашно, бадемовото брашно и канелата. Добавете кленовия сироп и кокосовото масло. Разбъркайте до получаване на гладко тесто. Приберете в хладилника за 30 минути, за да стегне тестото.

3

<p class="p1"><span>Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене.</span>

4

<p class="p1">Разточете тестото между 2 листа хартия за печене във формата на правоъгълник. Ако има някакви неравни краища, ги отрежете. 

5

<p class="p1">Разпределете боровинковото сладко през средата на провоъгълното тесто, по цялата дължина. Прехвърлете едната част от тестото върху сладкото, а после и другата, като загръщане на плик.

6

<p class="p1">Нежно обърнете тестото, така че прегънатата част да бъде отдолу и разрежете на рулца с около 4 см. ширина. 

7

<p class="p1">Подредете в тавата и печете 20-25 минути, докато краищата добият загар. 

8

<p class="p1">Оставете да изстинат много добре. На следващия ден са още по-вкусни.

Още рецепти с боровинки