Бадемов сладкиш с карамел и шоколадова глазура

  • 1 час + време за охлаждане
  • 9
  • Обикновена
  • 160°C
  • 0 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За блата:
220 г. бадеми, сурови, небелени, смлени в блендер на брашно
2 яйца
100 г. кокосова захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
За карамела:
90 г. кокосова захар
2 с.л. вода
1/2 с.л. лимонов сок
160 мл. кокосова сметана
За шоколадовата глазура:
100 г. черен шоколад
1 с.л. кокосово масло

Алергени

Яйца
Бадеми
Шоколад

Без десерт не може! А що се отнася до мен, и без шоколад не може! Този сладкиш има сладка ядкова основа, разтилащ се кокосов карамел и хрупкава шоколадова глазура. Отново без грам брашно, бяла захар и млечни продукти! Насладете се на бадемовия сладкиш с карамел и шоколадова глазура с компания от верни приятели.

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 160 градуса и пригответе тавичка, намазана с кокосово масло по стените и дъното.

2

Смесете яйцата и кокосовата захар и разбийте с миксер за 5 минути, докато стане пухкава смес. 

3

Добавете смлените бадеми и бакпулвера. Прибавете и ваниловия екстракт. 

4

Печете блата 20 минути. Извадете от фурната и оставете да изстине добре преди да залеете с карамела.

5

За карамела загрейте кокосовата захар с водата и лимоновия сок. Щом заври, започнете да добавяте кокосовата сметана постепенно. Оставете да къкри на бавен огън за 15 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори. 

6

Полейте блата с карамела и оставете да изстине добре. 

7

Разтопете шоколада на водна баня на среден огън. Махнете от котлона, добавете кокосовото масло и разбъркайте. 

8

Залейте с шоколадовата глазура върху изстиналия карамел. 

Още рецепти с бадеми

Още рецепти за сладкиши