Печено брюкселско зеле със сос айоли

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За печеното брюкселско зеле:
500 г. брюкселско зеле
морска сол
прясно смлян черен пипер
2 скилидки чесън, пресовани
зехтин
За соса айоли:
200 мл. гъсто овче кисело мляко
2-3 ч.л. дижонска горчица
1 скилидка чесън, пресована
1-2 с.л. зехтин
1-2 с.л. лимонов сок
магданоз, нарязан на ситно
морска сол
прясно смлян черен пипер
хариса на вкус

Алергени

Кисело мляко
Основни неща

Печеното брюкселско зеле е нещо наистина неустоимо, поне за мен! То направо се топи в устата и блика от сладост. Това ястие или гарнитура се приготвя много лесно, бързо и е подходящо за семейни обеди или за компания от много гости, разбира се като увеличите количеството. За мен брюкселското зеле никога не е достатъчно! 

Брюкселското зеле е богато на антиоксиданти, витамин С и К, намалява възпалението, поддържа стабилни нивата на кръвната захар и пречиства черния дроб от токсините. 

Съветвам Ви често да включвате този симпатичен зеленчук в ежедневното си хранене. 

Съставки

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тавичка с леко намазнено дъно.

2

Разполовете брюкселското зеле на две и подправете с морска сол, смлян черен пипер, чесън и малко зехтин. Разбъркайте, за да се овкуси равномерно.

3

Сложете във фурната и печете около 25 минути, докато брюкселското зеле добие лек загар отгоре.

4

През това време направете соса. Смесете в купичка или буркан всички съставки и разбъркайте добре. 

5

Извадете брюкселското зеле от фурната и сервирайте веднага със соса. По желание поръсете отгоре с още малко хариса. 

Още рецепти с брюкселско зеле

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече