Содена питка за Антоновден

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

400 мл. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. свинска мас, разтопена
500 г. пълнозърнесто брашно от лимец или бяло пшенично брашно

Алергени

Глутен
Кисело мляко

На празник като на празник! На Антоновден младите моми пекат содени питки и ги мажат с мед!

Наистина бях забравила вкуса на питка с мед. Но си заслужава да се върна малко назад във времето и да се отдам на спомените. От моето семейство знам, че след Антоновден си отива зимата. Така че, какво ми остава, освен да поседна, понеже жените не работят на този ден, да хапна топла питка с мед и да очаквам трепетно настъпването на пролетта.

 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе кръгла форма с диаметър 20/22 см., намазана по дъното и стените с малко свинска мас.

2

Разбъркайте содата в кисело мляко, докато шупне. Добавете солта, захарта и маста.

3

В голяма купа пресейте брашното, направете кладенче и по средата добавете млякото. Замесете, докато получите меко тесто. 

4

Разпределете тестото по цялото дъно на формичката. Направете с вилица дупки отгоре. 

5

Печете 35-40 минути.

6

Сервирайте с мед!

Още рецепти за питки