Пухкави питки

  • 30 мин. подготовка + 1ч. 30 мин. за втасване + 20 мин. за печене
  • 24
  • Обикновена
  • 190°C
  • 0 kоментара
  • България

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

10 г. активна суха мая (пакетче и половина)
1 ч.л. захар + 1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. топла вода (43-45 градуса)
1 1/4 ч.ч. топло прясно мляко (43-45 градуса)
1/2 ч.ч. масло, разтопено и изстинало
1 1/2 ч.л. сол
2 яйца, разбити
5 ч.ч. обикновено брашно
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
разтопено масло за намазване
микс от семена за поръсване

Алергени

Яйца
Брашно
Масло
Прясно мляко

Ароматни питки, които стават много пухкави и децата ги хапват с удоволствие. Чудесни са както за вечеря - вместо хляб, така и за сандвичи и закуски.

Как да приготвим

1

В голяма купа с топла вода разтворете маята и 1 ч.л. захар.  Добавете млякото, маслото, солта и останалата захар, яйцата и 3 ч.ч. брашно и разбърквайте до хомогенна смес. Сипете и останалото брашно до получаване на меко тесто.

2

Сложете на набрашнена повърхност и месете около 6-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Прехрълете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте го и оставете да втасва около 1 час на топло, докато удвои обема си.

3

Извадете тестото от купата и го ударете с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на 2 части, а всяка от тях на 12 парчета. Оформете ги на топки. Наредете ги в две намаслени тави. Покрийте ги и оставете да втасат още 30 минути. 

4

Печете 20 минути в загрята на 190 градуса фурна. По желание намажете с разтопено масло и поръсете с микс от семена.