Как да накараме сока от целина да работи за нас

"Бъдете осъзнати с това, което притежавате, когато държите този билков тоник в ръцете си. Уважавайте го и го почитайте такъв, какъвто е."
Антъни Уилям, Лечителят Медиум
Когато говорим за ползите от сока от целина, трябва да сме наясно, че говорим за чист, неподправен сок от целина и никаква друга негова вариация. Не говорим за смес от зелени сокове, която включва целина. Не говорим за добавяне на стръкове целина към смутито. Не говорим за ядене на стръкове целина. Не говорим за варене на целина в бульон. Не говорим за блендиране на целина и след това консумация без прецеждане.
Макар самата целина да е здравословна – продължавайте да я хапвате, да готвите с нея и да я пасирате. Но, когато е приготвена по тези начини, тя не предлага онези несравнимите ползи за здравето, които предлага пиенето на чист сок от целина. Дори не е близо до тях.
СЪВЕТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
- Изплакване
Когато използвате купена от магазина целина, е добре да я изплакнете преди да я изцедите на сок. Можете дори да изплакнете целината с гореща вода, ако е охладена от хладилника и не искате да пиете студен сок от целина. Измиването с гореща вода ще намали температурата на сърцевината на целината с поне 50%, което означава, че ще получите сок от целина с приятна температура Аз лично предпочитам хладкия, освежаващ сок от студената целина.
Не се тревожете, че измиването на целината с гореща вода от чешмата ще я сготви. С тази техника няма да повредите ензимното съдържание на целината, нито ще му попречите по друг начин. За да направите това, ще е необходима загрята вода и по-дълго време във водата.
Когато купувате целина от доверен местен фермер или я отглеждате в собствената си градина, е вероятно тя да е богата на биотици - неоткрити полезни микроорганизми по повърхността на естествено отглеждани плодове, зеленчуци и билки. В този случай е най-добре да не използвате гореща вода при изплакване на целината, освен ако целината не е покрита с мръсотия, за да избегнете повишените биотици. Изплакнете местната си целина в по-хладка вода.
- Конвенционална срещу органична целина
Най-добре е да изберете био целина, когато е възможно. Ако по някаква причина не можете да си набавите био целина, не се притеснявайте. Струва си да си вземете обикновена целина, вместо да се откажете напълно от сока от целина. При използването на целина от конвенционално земеделие, отделете допълнително грижа като капнете капка натурален препарат за миене на съдове без аромат върху всяко стъбло, след което измийте стръковете и изплакнете добре.
- Вкус
Първият опит на всеки със сока от целина е уникален. Някои хора не са въодушевени от него отначало, но го заобичат с времето. Други го намират за привлекателен от самото начало. Това зависи от това колко токсини има в организма, когато хората за първи път опитат сока от целина. Ако някой има много токсини в тялото си, сокът от целина може да бъде шок за системата. Тъй като се свързва с проблемните вещества и ги изхвърля от черния дроб, сетивата ни също могат да ги уловят – нашите вкусови рецептори и обоняние могат да бъдат засегнати. Токсините имат свойството да превръщат вкуса в киселинност или други неприятни вкусове. Но, това ще отмине. Някои хора, които не харесват сок от целина в първия ден, го обичат до края на седмицата. На други може да им трябват шест месеца пиене, за да го оценят и да започнат да го търсят всеки ден. Хората имат редица токсини, претоварени тела и черен дроб, така че зависи от конкретното състояние на всеки.
Има тенденция да се добавя изцеден лимон към сока от целина, за да се промени вкусът. По този начин, обаче, ще деактивирате лечебните свойства на сока от целина. Ще получите повече ползи от пиенето на по-малко количество чист сок от целина, отколкото от пиенето на голямо количество сок от целина с добавен лимон. За тези, които се нуждаят от помощ, за да се приспособят към вкуса на сока, по-малка чаша е по-добре от голяма с изстискан лимон.
Опитът на всеки човек със сока от целина може да се променя от ден на ден, дори ако целината е от един и същ магазин, същата ферма, същата партида, същия кашон и е складирана по същия начин. Част от това се дължи на факта, че детоксикирате вечерята си от предната вечер, или може да се дължи на факта, че сте пили кафе снощи или сте си измили зъбите точно преди да изпиете сока от целина.
- Цвят
Вкусът и цветът на сока от целина също могат да се променят от партида на партида. С течение на времето ще забележите, че се прибирате от магазина с различни видове целина, което води до различни видове сок от целина. В някои седмици сокът е по-зелен. В други - целината има повече листа. В други седмици е по-тъмна, с тънки и дълги стебла; тези с по-тънки стъбла са склонни да дават сок, който е малко по-горчив и следователно може би малко по-труден за преглъщане. В някои седмици ще откриете големи, хрупкави стъбла, които осигуряват много сок и солен вкус, може би дори с нотка на сладост. В други седмици едва ще усещате съдържанието на натрий, въпреки че полезните натриеви клъстерни соли все още са там (възможно е вкусът да е почти сладък). Всичко варира в зависимост от това коя ферма го е отгледала, с какъв вид семена, с какъв вид почвени добавки, с какво напояване, по кое време на годината и при какви метеорологични условия.
Опитайте се да не се отблъсквате, когато получите по-невкусна и по-несочна партида целина – тези връзки всъщност могат да бъдат малко по-лековити. Също така, не се притеснявайте, ако намерите по-светла целина, почти полупрозрачна отдолу – не я пропускайте. По-светлата целина често е по-вкусна, което означава, че можете да получите повече от нея, така че има и положителна страна. Дори с по-малко хлорофил, тази целина ще ви осигури други фитохимични съединения, които ви помагат да се лекувате. Освен това, хлорофилът в сока от целина е по-мощен от хлорофила от всеки друг източник, защото е свързан с натриевите клъстерни соли, растителните хормони и витамин C, които само целината притежава. Това означава, че всеки хлорофил, който получите в сока си от целина, дори и да е малко количество, ще бъде по-силен от това, което можете да получите отвсякъде другаде.
Запомнете, че каквато и целина да намерите, тя ще ви осигури натриевите клъстерни соли и всички други ценни хранителни компоненти на сока от целина. Каквато и целина да е – стига да не е корен от целина (главеста целина) – тя ще произведе сок от целина, който ще ви помогне.
- Листа от целина
Хората често питат за листата от целина – дали са полезни и дали трябва да се прави сок от тях. Отговорът е, че листата от целина са изключително лечебни.
Те са пълни с минерали и други хранителни вещества, и дори полезни растителни хормони. Това обаче не означава, че трябва да ги използвате. Вкусът на листата от целина може да бъде много горчив, така че ако вкусът на сока ви отблъсква, опитайте да отрежете листата, частично или изцяло, преди да изцедите сока, и вижте дали това ще направи сока по-приятен на вкус.
Купената от магазина целина обикновено има ограничен брой останали листа. Целината, която отглеждате сами или купувате от фермерски пазар, често има изобилие от листа. Когато използвате местна или домашно отгледана целина, отрежете част от листата и се уверете, че по-голямата част от сока, който изцеждате, е от стрък целина. Твърде много листа от целина могат да придадат на сока стипчив вкус, който го прави по-малко приятен, така че може да не искате да пиете толкова много от него. Твърде много листа могат също да доведат до по-бърза детоксикация, което отново прави цялостното преживяване от сока от целина по-малко приятно и намалява вероятността да продължите с него. Тъй като купената от магазина целина обикновено няма толкова много листа, вашият избор дали да я изцедите или не зависи само от вашия вкус и предпочитания.
Дали листата от целина ви се струват горчиви, зависи отчасти от това дали сте свикнали с вкуса към горчивите зеленчуци в диетата си. Ако консумирате горчиви зеленчуци в салатите си от години, листата от целина може да не ви се струват по-различни. Причината листата от целина да са горчиви е заради алкалоидите, които съдържат. Тези фитохимични съединения са много силни за вкусовите ни рецептори; те могат да бъдат малко интензивни. Това е напълно нормално и естествено. Те не са токсични алкалоиди. Алкалоидите на целината са лечебни и имат детоксикиращо действие. Те помагат за алкализирането на тялото и намаляването на киселините, които са токсични по природа и се намират в нашите органи. По-специално, алкалоидите на листата от целина помагат за прочистването на токсините от черния дроб.
- Сокоизстисквачки
Всяка сокоизстисквачка, която изцежда целина, ще ви бъде от полза. Този сок от целина ще ви бъде полезен. Ако вече притежавате сокоизстисквачка, това е правилната сокоизстисквачка. Продължете да я използвате.
Ако, обаче, търсите сокоизстисквачка, защото все още нямате такава или искате да я подобрите, сокоизстисквачката с пресоване е идеална. Тя ще запази и извлече най-много хранителни вещества от целината и ще вдигне най-малко шум. Сокоизстисквачките с пресоване също така извличат най-много сок от всяка връзка, като остават малко пяна и пулпа.
Методът на пасиране на целината с блендер обикновено дава по-малко сок, отколкото използването на сокоизстисквачка, а допълнителната стъпка за прецеждане на пасираната целина може да ви омръзне след известно време. Не забравяйте обаче: каквато и машина да използвате в момента за приготвяне на сок от целина, тя е добра машина.
- Съхранение на целина
Самата целина обикновено се съхранява в хладилника до една седмица. Понякога издържа, оставайки зелена и хрупкава, до две седмици, ако е била наистина прясна партида в магазина. Един от начините да определите жизнеспособността на вашата целина е цветът. Опитайте се да я използвате, преди да започне да пожълтява или покафенява и да губи зеления си цвят.
- Съхранение на сока от целина
Ако не можете да изпиете цялата си порция сок от целина веднага, най-добрият начин да го съхраните е в стъклено шише със затворен капак в хладилника. Прясно изцеденият сок от целина запазва лечебните си свойства до около 24 часа. Технически, той ще се съхранява около три дни в хладилника, въпреки че няма да ви е от голяма полза след първия ден. Сокът от целина губи силата си с всеки час, така че пиенето му повече от 24 часа след приготвянето му е далеч от идеалното.
Можете да замразите сока от целина, въпреки че и това не е идеално. Но, ако това е единствената ви опция, тогава продължете и го замразете (във формички за лед за по-лесна употреба) и когато сте готови, извадете го и го изпийте веднага щом се размрази. Не добавяйте вода към кубчетата сок от целина и не размразявайте замразените кубчета сок от целина във вода. Това ще попречи на ползите му.
Не замразяйте и самата целина. Замразяването на стъблата, размразяването им и изцеждането им няма да доведе до добър резултат. Въпреки че изглежда сравнимо със замразяването на сока, не е. Когато изцеждате целината прясна, вие извличате жизнената ѝ сила. Ако замразите целината, по-късно ще изцедите безжизнено стебло.
Определено, не е желателно да варите целината или сока от целина, освен ако не правите бульон умишлено. Можете да добавите целина в супите и яхниите си; редовната консумация на целина в диетата ви е полезна при редица състояния. Въпреки това, когато варите целина, вие разрушавате ензимите и денатурирате някои от хранителните ѝ вещества. Тя няма да бъде силно въздействащото, лечебно средство, от което се нуждаете. Това е задачата на прясно изцедения сок от целина.
- Тънки стебла с повече листа
Може да живеете в район или държава, където единствената налична целина има малки, тъмни, тънки стебла и тонове листа и една цяла връзка дава само няколко милилитра сок. В този случай е добре, ако можете да изпиете само малка чаша сок от целината. Въпреки че няма да получите пълните ползи от 480 или повече милилитра по-мек сок от целина, ще получите следващото най-добро нещо. Както споменах по-горе, хлорофилът в целината е уникално полезен, свързан с натриевите клъстерни соли на целината, растителните хормони и витамин C. Богатството и интензивността на хлорофила, който ще получите от тази наситенозелена целина, отчасти ще компенсират по-малкото количество сок и тя все пак ще помогне. Изцеждайте сок от каквато целина имате достъп, вместо да се отказвате напълно, защото можете да получите само малки дози. В края на краищата, това все пак е целина - сокът ѝ ще ви движи единствено напред.
Публикацията е изготвена на базата на съветите и препоръките на Антъни Уилям (Anthony William Medical Medium)
Този блог, неговото съдържание и материали са представени единствено с информационна цел и не са заместител на медицински съвет, диагноза или лечение. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки. Екипът на Кулинарен блог - здравословно в кухнята с Тони не са медицински лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги.