Мус от патладжан

  • 10 мин. плюс 2 часа печене
  • 4
  • Обикновена
  • 160°C
  • 0 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

2 средно големи патладжана
1-2 скилидки чесън, пресовани
2 с.л. заквасена сметана
1-2 с.л. зехтин
1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
сокът на 1/2 лимон
морска сол
прясно смлян черен пипер
орехи за поръсване

Алергени

Заквасена сметана

Патладжанът е нискокалоричен зеленчук, подходящ за диетично хранене. Макар на пръв поглед съвсем обикновен, той има редица ползи за нашето здраве - понижава лошия холестерол, укрепва стените на артериите, поддържа добри нива на кръвното налягане, намалява нивата на кръвната захар, помага при храносмилателни проблеми, подпомага съня и намалява тревожността. Освен че е здравословен, патладжанът е любим зеленчук у дома. Сервирайте с прясно изпечен хляб или фокача.

Как да приготвим

1

Измийте патладжаните и ги надупчете с вилица от всички страни. Сложете ги да се пекат във фурна на 160 градуса за 1,5-2 часа. Колкото по-дълго се пече патладжанът, толкова по-вкусен става мусът.

2

Извадете от фурната опечените патладжани и с помощта на нож отстранете меката част. Намачкайте я с преса за картофено пюре. Добавете пресования чесън, заквасената сметана, лимоновия сок и нарязания магданоз. Овкусете с морска сол и черен пипер.

3

Сервирайте в чинии и поръсете отгоре с още магданоз, начупени орехи и малко зехтин.

Още рецепти с патладжан