Веган "Пилешки крилца" с чеснов сос

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

250 г. гъби кладница
120 мл. овесено мляко
50 г. брашно от нахут или овесено брашно, без глутен
За панировката:
80 г. смлени овесени ядки, без глутен, не съвсем фино
морска сол
1/2 ч.л. пушен пипер
1 ч.л. лук на прах
1 ч.л. чесън на прах 
1/2 ч.л. кимион
За чесновия сос:
1/2 ч.ч. сурово кашу, накиснато в гореща вода за 20 мин.
1/2 сурова тиквичка
2 скилидки чесън
1/2 връзка пресен копър
сокът на 1/2 лимон
морска сол
вода

Здравословна версия на пилешките крилца, но без пиле. За целта използвам гъби кладница, които овалвам в ароматна панировка. За повече хрупкавост и никаква употреба на мазнина, изпичам в еърфрайера. Чудесни са като предястие, като гарнитура или самостоятелно ястие, сервирано със салата и сос. 

Как да приготвим

1

Разделете гъбите кладница на по-малки парчета. Смесете в купичка безглутеновото брашно и овесеното мляко и разбъркайте, докато се смесят добре. Отделно смесете смлените овесените ядки и подправките.

2

Потопете всяко парче гъба първо в сместа от брашно и мляко и след това оваляйте в панировката.

3

Подредете "крилцата" върху хартия за печене и поставете в еърфрайера. Печете на 180 градуса за 12-15 минути, като от време на време ги обръщайте.

4

За чесновия сос сложете в блендер изплакнатото кашу, заедно с останалите съставки. Разбийте до гладък сос. Долейте вода, докато достигнете желаната гъстота.

5

 

Още рецепти с гъби кладница