Стек от карфиол с картофено пюре и гремолата

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За стека от карфиол:
1 голяма глава карфиол, разрязана на стекове
морска сол
черен пипер 
сокът на 1/2 лимон
1 скилидка чесън, пресована
За картофеното пюре:
600 г. картофи, обелени
морска сол
1-2 скилидки чесън, пресовани
За гремолатата:
1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
сокът на 1/2 лимон
1 ч.л. кора от лимон, био, с нетретирана кора с химикали 
морска сол
1-2 скилидки чесън, пресовани

Ястието стек от карфиол с картофено пюре и гремолата е много елегатно, красиво и лесно за приготвяне. 

Карфиолът е богат на хранителни вещества зеленчук, който е отличен за поддържане на имунната система. Той е с високо съдържание на витамин С, К и В-комплекс. 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тава, покрита с хартия за печене.

2

Разрежете карфиола на стекове и внимателно прехвърлете в тавата, така че да не се разпадне.

3

В малка купичка смесете сока от лимон с пресования чесън, солта и черния пипер. Разбъркайте и с четка намажете карфиола. 

4

Сложете да се пече във фурната за 20 минути или докато добие загар.

5

През това време загрейте тенджера с вода с малко сол вътре. Сложете обелените картофи и варете, докато омекнат много добре, около 20-25 минути.

6

След това намачкайте добре с преса за картофено пюре, като използвате останалата вода от варенето на картофите. Ако водата е твърде много, махнете част от нея и при нужда добавяйте постепенно, докато достигнете желаната гъстота. Добавете пресован чесън към пюрето и разбъркайте.

7

За гремолатата нарежете на ситно магданоза и го смесете с пресования чесън, лимоновия сок и солта. Ако имате лимони с нетретирана кора сложете от тях в гремолатата, ще придадат невероятна свежест. Ако нямате, пропуснете. 

8

Сервирайте ястието като сложите на дъното на чиния от картофеното пюре, отгоре поставете стек от карфиол и накрая добавете от гремолатата.

Още рецепти с карфиол