Сподели ни в твоите социални мрежи
Или просто копирай линка по - долу

Съставки

2 патладжана, нарязани на кубчета
1 глава лук, нарязана на ситно
2 стръка целина, нарязани на ситно
2 домата
1 с.л. каперси, предварително накиснати във вода
1-2 с.л. кокосова захар
2 с.л. лимонов сок
морска сол, черен пипер
кедрови ядки, за поръсване, по желание

Капоната

Основни неща

Капоната е традиционно ястие от патладжани, приготвени с домати, лук, целина, маслини и каперси. В някои краища на Италия се сервира топла, а в други на стайна температура. Може да се поднесе като предястие, гарнитура или като самостоятелно основно ястие.

По желание, за повече текстура може да го сервирате с поръсени отгоре запечени кедрови ядки или бадеми, или шамфъстък. Докато готвите, пробвайте, за да балансирате напълно сладко-киселия вкус на ястието.

Аз сервирам Капонатата топла, но ако предпочитате може да я приготвите предварително и да я сервирате охладена. 

  • 40 мин.
  • 1
  • Обикновена

Съставки

Как да приготвим

1

Обелете и нарежете патладжаните на кубчета. Посолете ги и ги оставете да се отцедят за няколко минути. През това време накиснете каперсите във вода за поне 20 минути, за да се отмие солта. 

2

Загрейте тиган с незалепващо покритие и добавете лука и целината. Сотирайте за няколко минути, докато омекнат. Добавяйте по малко вода, за да не залепнат. 

3

Добавете патладжаните и гответе още 5-7 минути.

4

След това прибавете каперсите и доматите и оставете сместа да ври на бавен огън. Ако има нужда добавяйте по малко вода. Гответе около 10-15 минути, докато патладжанът омекне много добре. 

5

Овкусете с кокосова захар, лимонов сок, черен пипер и сол, ако има нужда. Оставете на котлона още 2-3 минути. 

6

Запечете кедровите ядки в сух тиган за няколко минути.

7

Поръсете капонатата с печените кедрови ядки преди сервиране.

Още рецепти с патладжан

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече