Шоколадови мъфини с течна сърцевина

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

100 г. млечен шоколад, начупен
120 г. масло, нарязано на малки кубчета
100 г. захар мусковадо
1 ч.л. ванилов екстракт
2 яйца
175 г. заквасена сметана
1/2 ч.л. канела
200 г. пълнозърнесто брашно
1 щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао, неподсладено
12 броя малки шоколадови яйца или бонбони

Алергени

Масло
Яйца
Брашно
Шоколад

Тези мъфини от пълнозърнесто брашно и млечен шоколад са най-вкусни още топли, заради шоколадовото яйце вътре в тях. Това е лесен акцент, който може да добавим, за да получим десерт, подходящ за Великденската ни трапеза.

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 160 градуса. Подредете хартиени формички в тавата за мъфини или използвайте силиконови формички. 

2

Разтопете шоколада и маслото на водна баня на среден до бавен огън. Разбърквайте постоянно. Оставете настрани да изстине. 

3

След това добавете към шоколадовата смес захарта и ваниловия екстракт и разбийте до кремообразна смес. После добавете яйцата, сметаната и канелата и продължете да разбърквате.

4

В отделна купа смесете добре брашното, солта, бакпулвера и какаото. Изсипете към брашното шоколадовата смес и разбъркайте с лъжица, докато всичко се смеси добре. Не бъркайте интензивно, за да останат мъфините меки.

5

Напълнете формичките със сместа. Във всяка формичка поставете по едно шоколадово яйце по средата и притиснете, докато се потопи почти цялото в тестото. Не пълнете формичките до горе.

6

Печете 25 минути. Извадете от фурната и оставете да изстинат за 5 минути. Консумирайте още топли, докато сърцевината им е течна.

Други рецепти за мъфини