Сусамки

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

100 г. пълнозърнест сусамов тахан
60 мл. кленов сироп
20 г. кокосова захар
40 г. овесено брашно, без глутен
40 г. брашно от нахут
1/4 ч.л. бакпулвер
30 г. семена от сусам за овалване

Сусамките са страхотни за малки и големи. Вътрешността им е плътна и дъвчаща, а коричката е хрупкава и ароматна. Приготвят се изключително лесно, не съдържат глутен, бяла рафинирана захар и животински продукти. 

Семената от сусам са много енергийна храна и са ценен източник на протеин. Особено важни са за растежа на децата. Богати са на калций, желязо, цинк, магнезий, селен. Съдържат фолиева киселина, витамин Е и витамини от В комплекс. Те подпомагат нервната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система. 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и покрийте тава с хартия за печене. 

2

В купа смесете сусамовия тахан с кленовия сироп и кокосовата захар. Разбъркайте, докато стане на гъста еднородна паста.

3

Добавете овесеното брашно, брашното от нахут и бакпулвера. Отново разбъркайте, за да се поемат всички съставки.

4

С леко влажни ръце загребете от сместа и оформете на топче. Оваляйте го в семената сусам от всички страни. Леко притиснете с длани, за да се сплескат бисквитките. 

5

Подредете в тавата и печете 7-8 минути. Извадете и оставете да изстинат за кратко. 

Още рецепти със сусамов тахан