Овесени бисквитки с брашно от маниока

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1/2 ч. ч. кокосово масло, твърдо
3/4 ч. ч. кокосова захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
2 ч.ч. брашно от маниока (касава)
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. индийско орехче на прах (или настръгано)
1 ч.ч. фини безглутенови овесени ядки
1 ч.ч. хрупкави флейки от елда (или обикновени пресовани ядки от елда)
черен шоколад на калети, поне 70% какао

Алергени

Черен шоколад
Яйца

Направо съм влюбена в това брашно от маниока. То се получава от корена на растението маниока или още известно като касава или юка. Това растение е източник на храна от векове в Африка, Азия и Латинска Америка. Брашното не съдържа глутен, но пък напълно замества пшеничното брашно в печивата. Бедно е на калории, мазнини и захари и е богато на витамин С. 

Страхотно е да се пече с брашното от маниока, защото има фина текстура, неутрален вкус, бял цвят, бедно е на мазнини, за разлика от бадемовото и кокосовото брашно. Това е първата ми рецепта с това брашно, но няма да е последната.

Овесените бисквитки станаха много вкусни и хрупкави от ядките от елда и овес. Децата също ги харесаха и ги ометоха за нула време.

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене. 

2

В голяма купа смесете твърдото кокосово масло, кокосовата захар, ваниловия екстракт и яйцата. Разбъркайте с миксер, докато се получи гладка еднородна смес. 

3

В друга купа смесете брашното, содата, подправките и двата вида ядки. Разбъркайте добре.

4

Добавете сухите съставките към течните и разбъракйте внимателно. Накрая добавете черния шоколад. Количеството на шоколада е според Вашите предпочитания. Ако искате бисквитките да са по-сладки и по-шоколадови сложете повече. Аз използвах около 40 г. шоколад. 

5

С ръце загребете от сместа и оформете като топче. Подредете ги в тавата и леко притиснете отгоре с длани, за да станат плоски. По средата на всяка бисквитка сложете по едно парченце шоколад.

6

Печете във фурната около 10 минути, докато бисквитките добия приятен загар. 

Още рецепти за бисквити

Всички коментари

Среден рейтинг
(1)
Общо коментари: 4
Мария Керекова
Здравейте! Рецептата изглежда много интересна. Само ме притеснява брашното от маниока - очевидно не е силно разпространеното нашесте от тапиока. Бихте ли дали информация откъде си купувате брашното от маниока/касава? И дали ще стане рецептата с брашно от тапиоки?
Кулинарен блог
Здравейте, благодаря за интереса Ви към рецептата. Всъщност, брашното от маниока (касава) и тапиоката се различават. Те се извличат от едно и също растение, но по различен начин. Коренът на растението маниока се настъргва и изсушава, за да се получи брашното. Тапиоката е избелено и извлечено нишесте от същия корен. Маниоката има консистенция на брашно и може да се използва в традиционни печива. Тапиоката е много фино, нишестено брашно. Използва се повече за сгъстяване на течности, пудинги, мусове, сосове. При печене има доста лепкава текстура. В тази рецепта съветвам използването на брашно от маниока, не тапиока. Брашно от маниока (касава) продават в магазините за здравословно хранене.
Мария Керекова (1)
Благодаря за информацията! Намерих брашното само в един магазин. В така популярните Балев био маркет и Зелен био го нямаше!
Nadia
Здравейте имате ли други рецепти с брашно от маниока а също така и с брашно от тапиока благодаря.