Морковен кейк с лимоново-сметанова глазура

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За тестото:
3 средно големи моркова, обелени и настръгани
230 г. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
2 яйца
4 с.л. мед
80 г. захар мусковадо
100 мл. олио от гроздови семена
1 с.л. лимонов сок
За глазурата:
150 мл. течна сметана
2 с.л. мед
2 с.л. лимонов сок

Алергени

Брашно
Мед
Яйца
Сметана

Получава се един прекрасен морковен кейк, със сочна сърцевина. Децата не успяват да дочакат да изстине добре.

Кейкът е подходящ за деца над 2 години, като разбира се на тях го предлагайте без глазура. 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 С. Намажете 1-литрова форма за кекс с мазнина и поставете хартия за печене. 

2

В купа смесете брашното, бакпулвера и канелата.

3

В друга купа разбийте яйцата, меда, захарта и олиото. После добавете морковите и лимоновия сок. Смесете тази смес с брашното. Разбъркайте до получаване на хомогенна маса. Изсипете в подготвената формичка и заравнете повърхността. 

4

Печете 25 минути. Оставете да се охлади за няколко минути, после прехвърлете върху решетка да изстине напълно. 

5

За глазурата разбийте с телена бъркалка или миксер сметаната. Добавете меда и лимоновия сок. Разбъркайте, докато се поемат съставките. Намажете изстиналия кейк с глазурата. Съхранявайте кейка с глазурата в хладилник.