Марципанови топчета с кокос и шоколад

  • 20 мин. плюс време за стягане
  • 18
  • Лесна
  • 160°C
  • 0 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

100 г. марципан, настръган
100 г. кокосови стърготини
2 с.л. кокосово масло, разтопено
2 с.л. кокосова захар
1 яйце
1 ч.л. ванилов екстракт
щипка сол
80 г. черен шоколад

Алергени

Марципан
Яйца
Шоколад

Много десерти от скандинавската кухня се приготвят с марципан. Така се и вдъхнових за тези изкушаващи кокосови топчета (понеже обожавам марципан). Разбира се, най-добрият марципан е този направен вкъщи, без ароматизанти и с по-малко захар. Количеството на бадемите трябва да бъде поне 60%. Тези малки марципанови топчета се топят в устата. Комбинацията с кокос и шоколад е съвършена.

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 160 градуса. Пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене.

2

В голяма купа смесете настръгания марципан с кокосовите стърготини. Добавете кокосовото масло, кокосовата захар, яйцето, ваниловия екстракт и солта. Отново разбъркайте, докато всичко слепне. 

3

С две ръце оформете малки топчета. Получават се около 18 броя. 

4

Печете във фурната 12 минути или докато добият лек загар отгоре. Оставете настрани да изстинат добре.

5

Разтопете шоколада на водна баня на среден до бавен огън в малка тенджерка с малко вода на дъното. Оставете шоколада леко да изстине. След това потопете долната част на топчетата в шоколада и отново ги подредете върху хартията за печене. Оставете топчетата на стайна температура, докато шоколадът се втвърди.

Още десерти с марципан

Десерти с кокос

Други шоколадови изкушения