Кюфтета от коприва и картофи

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За кюфтетата:
250 г. прясна коприва
500 г. картофи
3 стръка зелен лук, нарязан на ситно
1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. лук на прах
1 ч.л. куркума на прах
1 ч.л. девесил на прах
морска сол, черен пипер
За соса:
50 г. слъчногледово семе, накиснато във вода за 2 часа
сокът на 1/2 лимон
2-3 скилидки чесън
1 стрък зелен лук
пресен магданоз
морска сол
Основни неща

По поляните е пълно с прясна, свежа коприва. След като си набрахме, направих за децата любимата им крем супа от коприва, а за мен и мъжа ми спретнах едни кюфтенца. Получиха се хрупкави отвън и меки отвътре. И отново без грам мазнина. Дори и децата ги харесаха. За малко си помислих, че отново е пролет. 

Съставки

Как да приготвим

1

Сварете картофите на пара за 20 мин., докато омекнат. Охладете леко, обелете и намачкайте на пюре с преса.

2

Попарете почистената коприва в гореща вода за 1 мин. Извадете от водата и нарежете.

3

Смесете намачканите картофи с копривата. Добавете нарязаните зелени лук и магданоз. Овкусете с чесън на прах, лук на прах, куркума, девесил, морска сол и черен пипер. Омесете всичко добре и разпределете сместа в отделни кюфтенца. Аз получих 20 броя.

4

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене. Подредете отгоре кюфтенцата. Печете до готовност, около 20-30 минути.

5

За соса смесете всички съставки в блендер и разбийте до получаване на гладък сос. Ако има нужда добавете съвсем малко вода.

Още рецепти с коприва

Още рецепти за кюфтета

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече