Сок от стъблена целина - най-мощното лечебно растение на всички времена II част
ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ЕНЗИМИ
Храносмилателните ензими в сока от целина не са такива, които разграждат храната в стомаха. Тяхната функция е много по-впечатляваща и уникална. Те са като малки капсули, които се активират от промяната в PH-то, когато навлязат в чревния тракт. Никоя друга храна няма ензими, които работят по този начин.
Не се нуждаете от тонове сок от целина, за да въздействате на храносмилането. Ензимите от сока от целина могат да съживят и активират обратно множество отслабени храносмилателни ензими от други източници, които просто висят в чревния тракт. Някои от тези ензими идват от храна. Други идват от панкреаса, а други от черния дроб.
Когато черният дроб е претоварен и отслабен (почти при всеки е такъв), храносмилателните му ензими не са достатъчно силни и не могат да учавстват в храносмилането и разграждането на мазнините. Ензимите от сока от целина могат да стимулират тези отслабени ензими, така че да си вършат работата. Освен това, ензимите от сока от целина стимулират ензимите от храната, които са в чревния тракт. Сокът от целина, сам по себе си, съживява черния дроб, което означава, че пиейки го, черният дроб произвежда по-силен жлъчен сок. Ензимите от сока от целина засилват панкреаса и панкреатичните ензими.
АНТИОКСИДАНТИ
Една от фукциите на антиоксидантите в сока от целина е да премахват мастни натрупвания около натрупванията на токсични тежки метали в тялото ни. Обичайни места за натрупвания на тежки метали са мозъка и черния дроб. Когато мазнините се натрупат около тежките метали, те се окисляват. Токсичните тежки метали имат разрушителен заряд и това е причината да реагират толкова агресивно към мастните наслагвания. Всъщност, говорим за ръждясали метали в тялото ни, които причиняват корозивен отток, който е разрушителен за тъканите в близост.
Мастните наслагвания, които са високо абсорбиращи, поемат този токсичен заряд, който е мастно разтворим. Като резултат, мастните натрупвания стават високо токсични и могат да действат като гориво за Епщайн Бар вируса, херпес зостер, човешки херпесен вирус и други патогени, които могат да достигнат мозъка и да причинят безброй симптоми и състояния, някои от които диагностицирани като автоимунни заболявания.
Тежките метали и окисляването на тежките метали са причина за мозъчната мъгла, загубата на памет, депресията, безпокойството, биполярните разстройства, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм, както и остри ментални и физически влошавания, като Алцхаймер, Паркинсон, амиотрофична латерална склероза. Антиоксидантите на сока от целина помагат като предотвратяват разлагането на металите, като премахват мастните натрупвания около тежките метали и възпрепятстват окисляването.
Натриевите клъстерни соли, прикрепени към антоксидантите на сока от целина, обезвреждат разрушителния заряд на токсичните тежки метали. Щом разрушителният заряд е неутрализиран, антиоксидантите на сока от целина могат да спрат окисляването много по-ефективно.
ВИТАМИН C
Витамин С в сока от целина е по-впечатляващ от този в портокола или домата. Уникалната разновидност на витамин С в целината не изисква метилиране в черния дроб, за да се използва. Това означава, че витамин С в сока от целина засилва имунната система, както не може никой друг витамин С, заради своята бионалична, преметилирана форма.
Почти всеки симптом, състояние или болест са свързани с болен черен дроб - застоял и муден, пълен с токсини и патогени: вируси, бактерии, токсични тежки метали, пестициди, хербициди, радиация и др. Да не говорим, че бомбардираме тялото си с високомазнинни диети ежедневно, без значение дали мазнините са здравословни или нездравословни. Обикновено, метилирането на хранителнителните вещества става в черния дроб, като прави минералите и витамините усвоими от тялото, щом напуснат черния дроб. Това означава, че ако някой получава витамин С от някаква храна, черният дроб трябва първо да я преработи.
С витамин С от сока от целина, черният дроб не е нужно да я преработва и метилира, за да стане усвоима от тялото.
Когато изпиваме сутрин на гладно концентрирания, преметилиран витамин С от 480 - 500 мл. сок от целина, ние моментално укрепваме и засилваме имунната си система.
ПРЕБИОТИК
Други храни пребиотици пречат на непродуктивните бактерии да се разрастват, като ги обричат на глад и съответно колониите от добрите бактерии да процъфтяват. Пребиотичният фактор на сока от целина действа по друг начин, по който другите пребиотици не действат. Не само че, сокът от целина обрича на глад непродуктивните бактерии, но в действителност ги разпада, отслабва и унищожава.
Сокът от целина преработва унищожените лоши бактерии в храна за добрите бактерии в червата. Щом лошите бактерии се наситят с натриеви клъстерсни соли, те всъщност могат да бъдат погълнати от добрите бактерии. Причината, поради която това работи, е че натриевите клъстерни соли на сока от целина дезинфекцират непродуктивните бактерии, изтегляйки техните отрови след като ги унищожи. Бактериалните клетки остават празни и се превръщат във вкусна храна за добрите бактерии.
ХИДРОБИОАКТИВНА ВОДА
Сокът от целина и обикновената вода са толкова различни, че не е добра идея да се смесват двете. Затова, не се препочва добавянето на вода или кубчета лед към сока от целина. Обикновената вода прави сока от целина безполезен.
Сокът от целина е лечебна течност, структуриран тоник, пълен с живота на билката, историята на растението, неговата енергия и нутриенти. Сокът от целина е наситен с минерали и натриеви клъстерни соли. Хидробиоактивната вода в сока от целина е организирана така, че да извлече нутриентите и фитохимичните съединения и да бъдат готови за доставка в тялото.
Водата, която е в нашата кръв е различна от питейната вода в чешмата. Водата в кръвта ни е животворна сила. Такъв е и сокът от целина. Сокът от целина и нашата кръв се смесват и стават едно. Понеже сме живи организми, ако консумираме жива вода, е много по-полезно от обикновена вода. Хидробиоактивната вода в сока от целина е повече от жива вода. Тя е живот.