Аспержи- подкрепа против стареене
Аспержите са фантастичен лечебен зеленчук с високо съдържание на основни минерали като селен, цинк и манган, които са жизненоважни за силна и здрава имунна система. Също така е с високо съдържание на витамини А, К и В-комплекс, включително фолат, който е градивен елемент за здрава сърдечно-съдова система и за жени, които се опитват да забременеят.
Аспержите съдържат аспарагинова киселина, която е аминокиселина, която неутрализира излишните количества амоняк в тялото, което често е причина за изтощение, главоболие и лошо храносмилане. Аспержите съдържат значителни количества здравословни фибри и протеини, които помагат за поддържане на нивата на кръвната захар, предотвратяват запек, стабилизират храносмилането и спират желанието за преяждане.
Аспержите също съдържат съединение, наречено аспарагин, което е естествен диуретик, който разгражда кристалите на оксаловата и пикочната киселина, съхранявани в мускулите и в бъбреците, и ги елиминира чрез урината. Този естествен диуретик е полезен за намаляване на задържането на вода и подуването на тялото. Аспержите също са с високо съдържание на глутатион, който е мощен антиоксидант и е особено полезен за хора, страдащи от автоимунни заболявания, чернодробни заболявания, сърдечни заболявания, рак и диабет.
Аспержите помагат за укрепване на черния дроб, бъбреците, кожата, сухожилията и костите, а съдържанието на хлорофил го прави чудесен строител на кръвта. Аспержите също така съдържат инулин, който насърчава добрите бактерии в червата, което повишава усвояването на хранителните вещества и помага за правилното функциониране на имунната система.
Аспержите имат свойства против стареене, които могат да ни помогнат да останем млади. Освен това помага при неврологични разстройства и симптоми. Аспержите съдържат фитохимични съединения като хлорофил и лутеин, които почистват органите. Те проникват дълбоко в органи като черния дроб, далака, панкреаса и бъбреците, изчиствайки токсините, които се намират там. Хлорофилът, свързан с аминокиселини като глутамин, треонин и серин, осигурява възможност за детоксикация от тежки метали. Някои от фитохимикалите, открити в аспержите, са инхибитори на токсините (факт, който все още не е известен на науката). Това означава, че след като токсини като ДДТ, други пестициди и тежки метали бъдат изведени от органите, тези специализирани фитохимикали остават и могат да отблъснат нови токсини да се настанят там. Това инхибиране на токсините прави аспержите полезна превенция на рака.
Аспержите, които са с високо съдържание на много лесно усвоими витамини от група В, ни помагат да възстановим необходимото ниво на тези ключови хранителни вещества. Освен това, те са с високо съдържание на силициев диоксид и микроелементи като желязо, цинк, молибден, хром, фосфор, магнезий и селен. Аспержите са една от най-поддържащите надбъбречните жлези храни и могат да ви помогнат да възстановите вашите претоварени надбъбречни жлези.
Аспержите алкализират тялото, като изхвърлят непродуктивните киселини. Живеем в много кисела среда и ако искаме да си помогнем като останем здрави, трябва постоянно да поддържаме алкалността си с помощта на доверени приятели като аспержите.
Аспержите осигуряват изобилие от флавоноиди, които са силно противовъзпалителни. Те действат като естествен аспирин и успокояват горещия, претоварен, борещ се черен дроб. Способността на черния дроб да пречиства се увеличава значително от този успокояващ ефект. Аспержите внасят ред в хаотичния, болен черен дроб. Имунната система на черния дроб се укрепва моментално от аспержите. Той увеличава производството на жлъчка, но не позволява на черния дроб да се претоварва при производството на жлъчка. Аспержите помагат за изхвърлянето на мастните клетки от черния дроб и спомагат за подмладяването на дълбокото вътрешно ядро на черния дроб. Аспержите са една от най-важните храни, които лекуват черния дроб.
Помислете дали да не го включите в менюто поне няколко пъти седмично.
Аспержите са богати на хранителни вещества зеленчук, който може да се консумира суров или на пара и да се добавя към супа, салати, яхнии, варива и/или зеленчукови ястия, може да се изстиска и на сок.
Публикацията е изготвена на базата на съветите и препоръките на Антъни Уилям (Anthony William Medical Medium)
Този блог, неговото съдържание и материали са представени единствено с информационна цел и не са заместител на медицински съвет, диагноза или лечение. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки. Екипът на Кулинарен блог - здравословно в кухнята с Тони не са медицински лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги.