Шоколадова торта с глазура и плодове "Дари"

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За шоколадовия блат:
400 г. бадемово брашно
30 г. кокосово брашно
2 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
90 г. стевия, ксилитол или еритритол на прах
60 г. какао на прах
4 яйца
90 мл. мед/агаве
100 мл. кокосово масло, разтопено
220 мл. кокосово мляко от консерва, на стайна температура
2 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. ябълков оцет
За шоколадовия крем:
250 г. черен шоколад, поне 70% какао
250 мл. кокосово мляко от консерва, на стайна температура
45 мл. мед
30 мл. кокосово масло, разтопено
1 ч.л. ванилов екстракт
1 щипка сол
За украсата:
малини
къпини
боровинки, червени и сини
листа мента

Алергени

Яйца
Мед
Шоколад
Какао
Бадемово брашно
Основни неща

Шоколадова торта "Дари" е специална, защото е направена с много любов за рождения ден на малката принцеса. Освен, че тортата е много красива, изчистена и нежна, тя е и здравословна. Не съдържа глутен, рафинирана захар и млечни продукти. Но обилния шоколад, в който се къпе, я прави неустоима. Украсете я смело с най-различни видове горски плодове за повече свежест. 

Съставки

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе форма за торта с подвижен ринг, с диаметър 20 см. Покрийте дъното с хартия за печене, а стените намажете с малко кокосово масло и поръсете с какао на прах, за да не залепне блата. Ако имате две форми, подгответе и двете, ако не, печете на два пъти. 

2

В купа смесете двата вида брашно, содата, солта, подсладителя, който използвате и какаото. Разбъркайте добре.

3

В друга купа разбъркайте яйцата, меда, кокосовото масло, кокосовото мляко, ваниловия екстракт и ябълковия оцет. 

4

Смесете сухите с течните съставки и разбъркайте, докато всичко се смеси добре.

5

Изсипете половината смес във формата и печете около 30 минути или докато извадите суха клечка от средата на блата. Оставете 10 минути да изстине преди за извадите от формата. След това прехвърлете върху решетка, за да изстине напълно. Покрийте формата за торта с нова хартия за печене и изсипете и другата половина от тестото.  

6

За шоколадовия крем разтопете на водна баня шоколада. 

7

В друга тенджерка загрейте леко кокосовото мляко без да завира. После добавете към него меда, кокосовото масло, ваниловия екстракт и солта. Изсипете всичко това към шоколада и разбъркайте, докато стане еднородна смес. 

8

Покрийте с фолио, за да не хване коричка шоколада, и оставете настрана да изстине и да стегне за около 2 часа. 

9

Поставете единия блат върху поднос за торта или голяма чиния и залейте обилно с шоколадовия крем. Сложете отгоре втория блат и залейте с останалия крем. 

10

Украсете с плодове по ваш избор: малини, къпини, боровинки, ягоди и листенца мента. 

Още десерти с бадемово брашно

Други наши рецепти с черен шоколад

Всички коментари

Среден рейтинг
(5)
Общо коментари: 1
Иван Николов
Най-страхотната торта без глутен, която съм ял! А съм опитвал доста :)

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Съгласни ли сте да записваме информация от вашата потребителска сесия? Научете повече