Сладко от глухарчета

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1 малка кофа с цветовете на глухарчето, стеблата откъснати, приблизително 200 цвята
2 л. пречистена вода
1 био лимон, нарязан на парчета, заедно с кората
800 г. до 1 кг. кокосова захар или нерафинирана сурова кафява захар 
Основни неща

Хубаво е да се научим да ценим всичко в природата и да го използваме рационално и полезно. В началото на пролетта навсякъде поляните са покрити с малки, симпатични, жълти цветчета - глухарчетата, които далеч не са плевел, а невероятна билка. Всъщност, те са и първата храна на пчелите в началото на пролетта. 

От глухарчето могат да се използват всички части - корена, листата и цветовете. Могат да се приготвят чай, вино, сладко, да се ядат сурови в салата, зелените листа могат да се сготвят в ястие и разбира се лечебни извлеци. 

Тази година реших да направя сладко от глухарчета, защото така използвам голяма количесто глухарчета за продукт, който ще ядем у дома дълго време, а и децата ще го харесат. Сладкото е подходящо за чай, намазано върху пълнозърнеста филия хляб, за направата на различни кейкове и сладкиши. 

Най-хубавото в това сладко е приготвянето му, или по точно беритбата на цветовете. Децата, въоръжени с кофичка в ръка и силен ентусиазъм, крачат бодро из поляните в гората и щом видях глухарче, тичат към него и с възторг казват: "Е, глухарче, виж колко е хубаво, виж, колко много набрах." Това е най-ценното в нашето домашно сладко от глухарчета - споделеното време със семейството, въодушевлението от събирането на малките цветчета, времето, прекарано сред природата. Да не забравяме, че това е и безплатен дар от земята.

Съставки

Как да приготвим

1

Наберете глухарчетата рано сутринта, когато отварят цветовете си. Берете ги от поляни, далеч от градска среда и замърсявания. Започнете с приготвянето на сладкото, веднага след като ги съберете, понеже много бързо затварят цветчетата си без слънчева светлина. 

2

Измийте и почистете добре с вода глухарчетата. Използвайте само цветовете и отстранете стеблата.

3

Сложете ги в тенджера с 2 л. пречистена вода и 1 нарязан на парчета лимон. Когато заври водата, намалете котлона и варете 15 минути. Махнете от котлона и оставете глухарчетата да престоят 10 часа на стайна температура. 

4

Прецедете ги през цедка и тензух едновременно. Добавете кокосова захар или нерафинирана сурова кафява захар към течността. (Аз използвам количество много по-малко от стандартното за направата на сладка, в моя случай даже сложих около 800 г.) Разбъркайте леко. Сложете на котлона. Когато заври, намалете до средна степен котлона и варете 1 час. 

5

Прехвърлете веднага в стерилизирани буркани и затворете с капачка. Аз получих 1 голям буркан и 1 малко бурканче. 

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече