Квасен хляб с лимец и черен кимион

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

250 г. бяло брашно, без консерванти
150 г. пълнозърнесто брашно от лимец
280 мл. пречистена вода
120 г. активен квас
7 г. морска сол
2-3 с.л. черен кимион
Основни неща

За мен приготвянето на хляб с квас е ритуал на любов, отдаване, търпение, постоянство. Със сигурност не става от първия път, не става и от втория, но с времето магията заработва. И тогава идва удовлетворението. И радостта, разбира се, на децата при вида на прясно изпечен домашен хляб с квас. 

Най-любимата ми добавка в хляба са семена от черен кимион. Придават уникален аромат. 

Съставки

Как да приготвим

1

В купа сипете нужното количество вода. Добавете активния квас и разбъркайте леко с дървена лъжица. Прибавете двата вида брашно и разбъркайте отново. Доомесете на ръка, докато съставките се смесят добре и оставете да почине 30 минути.

2

Добавете солта и отново омесете за няколко минути. Оставете отново да почине 30 минути.

3

Размесете тестото отново и пак оставете да почине.

4

След 30 минути разпънете тестото във формата на правоъгълник върху влажна повърхност и с влажни ръце. Поръсете със семената от черен кимион върху тестото. Прегънете двата края към средата, така че да се прехлупят. После навийте тестото на руло и оформете на топка. Оставете да почива. 

5

След 30 минути повторете процедурата на разпъване, прехвърляне и сгъване. Целта е глутенът да се развие, тестото да стане меко, еластично и да не се къса. След още 30 минути отново направете същата процедура. 

6

Намазнете купа с малко зехтин и прехвърлете тестото вътре. Покрийте със стреч фолио и оставете да втасва, докато удвои обема си. 

7

Когато тестото е втасало, го изсипете върху набрашнен плот. С набрашнени ръце прегънете единия край на тестото към средата, после прегънете и другия край, така че да захлупи прегънатата част. Прегънете и противоположните краища на тестото и оформете според панерчето, където ще втасва тестото, в кръгла или продълговата форма. Работете нежно, не притискайте тестото, за да не загуби обема си.

8

Прехвърлете тестото в панерче, покрито с памучна кърпа, така че лицевата част на тестото да бъде на дъното на панерчето. Покрийте и сложете в хладилника да втасва за през нощта.

9

Когато сте готови да печете, загрейте фурната на 250 градуса. Може да изпечете хляба директно след като сте го извадили от хладилника, може и да го извадите предварително на стайна температура за 30 мин. 

10

Печете в съд с капак - чугунена тенджера, глинен съд или в йенски съд. Обърнете панерчето върху съда за печене, така че лицевата част да е отгоре. Направете прорези по хляба според предпочитанията Ви. Сложете капака и печете 30 мин. на 250 градуса. После махнете капака, намалете градусите до 200 и допечете още 10-15 мин. или докато добие приятна коричка отгоре.

11

Извадете хляба от фурната и проверете долната коричка на хляба, тя трябва да бие на кухо. Оставете хляба да изстине добре преди да разрежете. 

12

Как да си захванете квас може да прочетете тук: хляб с квас

Още рецепти за хляб

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече