Веган козунак

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За тестото:
500 г. брашно (висококачествено, без консерванти и подобрители) може част от количеството да се замени с брашно от лимец, спелта или овес
150 г. активен квас (как да си направите квас)
150 мл. ядково или овесено мляко (аз използвах овесено)
120 г. захар от фурми или кокосова захар (аз използвах захар от фурми, защото няма толкова наситен цвят като кокосовата)
160 мл. ябълково пюре (как да си приготвите ябълково пюре)
2 ч.л. махлеб на прах
1 ч.л. бурбонска ванилия
настърганата кора на 1 био лимон или 5 к. етерично масло от лимон на do'Terra
90 мл. кокосово масло, разтопено
За пълнежа:
50 г. светли стафиди, накиснати в 100 мл. портокалов или ябълков сок
50 г. орехи, натрошени
50 г. лешников крем
За намазване:
2 с.л. овесено мляко
1 с.л. кленов сироп
За поръсване:
филирани бадеми
макови семена
Основни неща

След този веган козунак, който приготвих, вече не откривам никаква разлика между него и традиционния блажен такъв. Козунакът, приготвен с изцяло растителни съставки, е мек, пухкав, ароматен и по нищо не отстъпва на обикновения. Квасът спомага за невероятната сочна и пухкава среда. Истинска наслада за Великденските празници, и не само!

Съставки

Как да приготвим

1

В голяма купа или купата на миксер сложете всички съставки за тестото в последователността, в която са описани, без кокосовото масло. Разбъркайте добре. Започнете да месите или пуснете мискера и месете около 5 минути. Оставете тестото да почине за 30 минути.

2

След това започнете постепенно да добавяте от кокосовото масло. Слагайте го на части, докато се поеме от тестото. Месете още 10-15 минути. 

3

Поставете тестото в намазнена купа и покрийте. Оставете да втасва на стайна температура. Аз приготвям тестото вечер преди лягане и го оставям за цялата нощ. Според температурата в стаята ще втаса за около 7-10 часа. Наблюдавайте го. Когато е увеличило обема си тройно е готово.

4

Прехвърлете тестото върху плот и разделете на две равни части. Всяка част разделете на четири части. Работете върху леко намазнен плот. Разтеглете с пръсти всяка част и поставете пълнежа. Аз направих един козунак със стафиди и орехи, а другия с лешников крем. От четирите фитила сплетете плитка.

5

Подредете козунаците във форми, покрити с хартия за печене и оставете да втасват отново на топло за около 2 до 3 часа.

6

Когато са се надигнали, ги намажете с четка с овесено мляко и кленов сироп. Поръсете отгоре с филирани бадеми и маково семе. 

7

Печете в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути. Извадете козунаците от фурната, след 2-3 минути ги махнете от формичките и отстранете хартията за печене, за да не се овлажняват. 

Още рецепти за козунак

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече