Домашна лютеница (без слънчогледово олио)

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

24 печени червени чушки
10 домата, настъргани на ренде
6 моркова
2 патладжана, печени
2 глави лук
5 скилидки чесън
100 мл. зехтин
2 с.л. захар от фурми или мед
2 ч.л. морска сол
1 ч.л. черен пипер

Алергени

Домати
Мед
Основни неща

Спокойно мога да кажа, че сега е сезонът на лютеницата. Има нещо вълшебно и имайващо в аромата на печени чушки, нещо успокояващо в монотонното бъркане на лютеницата и невероятна наслада от това да язядеш цял буркан на един път. Когато бях малка, всяка година правихме лютеница (наистина уникална) и аз доста помагах (така поне си спомням). 

Сега, настана време да направя своя домашна лютеница. Разбира се, леко модифицирана. Аз никога не използвам слънчогледово олио, което е рафинирано, окислено, токсично и канцерогенно. 

Бера домати, чушки, моркови и патладжан от градината и запрятам ръкави. 

Съставки

Как да приготвим

1

Опечете чушките и патладжана. Най-добре, ако можете, ги опечете на скара или огън. Обелете ги и ги нарежете на парчета. Премахнете семената от чушките.

2

Настържете доматите на ренде, като отстраните ципата им. Оставете доматения сос настрани.

3

Обелете и нарежете на малки парчета морковите, лука и чесъна. 

4

Смесете всички зеленчуци заедно с доматения сос в тава. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

5

Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете тавата във фурната и я покрийте с хартия за печене, за да не изгорят зеленчуците. Печете час и половина до 2 часа.

6

Извадете от фурната и добавете зехтина и захарта от фурми или меда, ако използвате. Разбъркайте и опитайте на вкус. За мен се получи идеално на сладост. 

7

С пасатор пасирайте лютеницата. Аз предпочитам да има по-едри парчета. Ако искате фино смляна, прехвърлете в блендера и разбийте. 

8

С това количество зеленчуци получих 3 буркана от 530 мл., така че не съм стерилизирала. Ако направите по-голямо количество и искате да запазите за зимата, сложете бурканите да се стерилизират в съд с вода за 20 минути. 

Всички коментари

Общо коментари: 2
Д. Пеева
Здравейте, в търсене на лютеница без мазнина, попаднах на вашата рецепта. Съставките ми харесват, без една: зехтинът. Може би не знаете, че зехтинът е дори по-вреден от олиото, когато се обработи термично. Консумира се само в суров вид, например на салати. Поздрави.
Здравословно в кухнята с Тони
Ако прочетете внимателно ще видите, че зехтинът се добавя накрая и след това няма термична обработка. Ако искате рецепта без никаква мазнина, просто я пропуснете или открийте друга рецепта в блога. Има също и рецепта без абсолютно никаква мазнина.

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече