Шведска бадемова торта без захар

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За блата:
150 г. бадеми, сурови, небелени, смляни на брашно
150 г. ксилитол или еритритол
5 белтъка
щипка сол
За крема:
5 жълтъка
80 г. ксилитол или еритритол
100 мл. прясно мляко
175 г. масло, меко, на стайна температура
30 г. филирани бадеми за декорация

Алергени

Яйца
Бадеми
Филирани бадеми
Прясно мляко
Масло
Основни неща
Вид кухня

Бадемов блат плюс яйчен крем - съвършено. Обичам торти, особено такива без бяла рафинирана захар. За приготвянето на блата и крема използвам ксилитол, който не влияе на нивата на кръвната захар. Бадемовата торта е излючително сладка, въпреки че съм намалила количеството на подсладителя със 70 г. 

Съставки

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе форма за печене с диаметър 22 см. Поставете хартия за печене на дъното и леко намажете с масло дъното и стените на формата.

2

В голяма купа разбийте на сняг белтъците с 1 щипка сол. На части започнете да добавяте ксилитола, докато белтъците получат блясък и хубав връх. Прибавете смлените бадеми и разбъркайте внимателно със шпатула.

3

Разделете сместта за блата на две части и печете в 2 форми или на 2 пъти. Разпределете сместта по цялото дъно и загладете леко със шпатулата.

4

Печете всеки блат 25 минути.

5

Извадете блата от фурната и оставете да изстине за 10 минути. След това махнете страничния ринг на формата и прехвърлете блата върху поставка за торта.

6

Запечете филираните бадеми на сух тиган  за 4-5 минути, като раздрусвате от време на време, за да не загорят.

7

За крема сложете жълтъците в тенджерка. Добавете ксилитола и разбъркайте добре с телена бъркалка. Прибавете млякото и сложете на котлона на среден огън. Бъркайте с бъркалката, докато кремът се сгъсти. Кремът не трябва за завира.

8

Щом се сгъсти, веднаха прехвърлете тенджерката над съд с ледена вода, за да спре процеса на готвене. Добавете мекото масло и бъркайте, докато се разтопи напълно. Оставете кремът да изстине добре.

9

Намажете блата с част от крема и покрийте с втория блат. Разпределете останалия крем отгоре и по страните. Украсете с филирани бадеми.

10

Приберете в хладилника за 1 нощ преди да сервирате. 

Още рецепти за торти

Всички коментари

Общо коментари: 4
Teodora Todorova
Здравейте , мога ли да заменя подсладителят с кокосова захар? Ако да ориентирайте ме в грамаж . Благодаря
Здравословно в кухнята с Тони
Може, разбира се. Използвайте същото количеството за кокосовата захар. Само тя доста ще оцвети крема. Може да ползвате захар от фурми или кленов сироп, за да запазите светлия цвят на крема.
Vesa Жекова
Здравейте! Може ли да печем заедно блатовете на две нива?
Здравословно в кухнята с Тони (1)
Здравейте, много зависи от фурната ви, дали може да пече така. Аз лично с моята не бих пробвала. Ако все пак искате да пробвате така, по средата на печенето разменете блатовете.

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече