Сок или фибри?

Хората често се чудят защо изстискването на сок от целина е ключът, вместо да ядат целината цяла или да я блендират и след това да я пият непрецедена. Не е ли по-добре да си набавяме фибри от целината и да се възползваме от цялата храна? Това е отличен въпрос.
Фибрите блокират натриевите клъстерни соли на целината и възпрепятстват за извършване на предназначената им работа.
Ето какво още трябва да знаете: целината е билка, а сокът от целина е лекарство, което правите от нея. Когато правите билков чай, не консумирате цялата билка. Не чувате, че пропускате лечебните свойства, защото не дъвчете всички листа от пакетчето си чай. Вие просто извличате лекарството от билката. Така е и със сока от целина. В този случай, вместо да го заливате с гореща вода, както правите с чая, вие го пускате през сокоизстисквачка, за да извлечете и отключите всичките му мощни способности.
Че пълноценните храни автоматично са по-добри, че пасирането е по-добро от изцеждането на сок, защото оставя фибрите непокътнати – това е система от вярвания. Това е теория. Сокът от целина не е свързан със системи от вярвания или теории. Той е по-голям. Това е чудодейно билково лекарство. Хората са толкова свикнали да игнорират или пренебрегват целината, че не се свързват с това. Не се разбира, че за да ни действа целината на необходимото ниво, нямаме друг избор, освен да я извлечем като сок. Когато някой живее според система от вярвания, задвижвана от професионалисти, които твърдят, че е по-добре да остави пулпата или фибрите с целината, това всъщност ни казва, че не е наясно с ролята на сока от целина, какво всъщност представлява и колко уникално различен е той, отделен от фибрите си. Това не е вашият стандартен зеленчуков сок. Това е билково лекарство. Модерните системи от вярвания нямат място, когато става въпрос за лечение на хронични заболявания. Ако някой твърди, че фибрите трябва да останат непокътнати, това показва, че е погрешно информиран за силата на сока от целина.
Фибрите са страхотни. Продължавайте да ядете фибри. Ако се притеснявате, че няма да получите достатъчно фибри в диетата си, давайте напред и добавете повече влакнести растителни храни към диетата си. Дори хапнете пръчици целина, ако искате, но по-късно, след като сте изпили сока от целина. Ако вече ядете много растителни храни и не много преработени храни, има вероятност вече да получавате много фибри. Колкото и страхотни да са фибрите и колкото и страхотни да са фибрите в целината, все пак не ги искате във вашия сок от целина. Ако решите да смелите целина, без да прецеждате пулпата, фибрите всъщност ще блокират някои от предимствата на сока от целина, плюс това ще се натрупат в течността и ще ви попречат да пиете достатъчно сок от целина, за да се възползвате от лечебната сила. Хората понякога се притесняват, че изстискването на сок от целина и отделянето й от нейните фибри означава, че губим от ползите на растението. Изцеждането на сок от целина не отнема жизненоважното хранене. Отключва го. Не е възможно да ядете достатъчно пръчици целина и да ги дъвчете до степента, в която би трябвало, за да получите това, от което се нуждаете от тях. Това би било много изтощително. И да вземете нарязана целина и да я хвърлите в най-добрия блендер, докато стане гладка, колкото е възможно, не е начин да се заобиколи това. Фибрите – които някои източници казват, че са такава загуба от целината, когато е изцедена, и които все още присъстват, когато пиете смесена целина, която не е прецедена – всъщност пречат на способността на целината да ви помогне да разгърнете пълния си потенциал.

Теориите за пълноценната храна не са приложими, когато говорим за билкова медицина. Собствените фибри на целината спират действието на нейните натриеви соли и други компоненти. Погледнете света на фармацевтиката и билкарството: те извличат съединения от билки с причина. За да направите лекарство, не винаги търсите цялото растение. Повечето билкари няма да сметнат, че е нужно да се дъвчат и поглъщат определени билки. Точно както правим с толкова много други билки, трябва да извлечем лекарството, което се крие в целината, а това означава да направим сок от целина. Ако натриевите клъстерни соли на целината, микроелементите и ензимите не се извличат от фибрите на целината, фибрите ги поддържат абсорбирани и основно ги изгарят.
- Съдържат ли фибрите хранителни вещества, от които се нуждаем? Лишаваме ли се от тях, когато правим сок?
Фибрите съдържат само хранителни вещества, които могат да бъдат отделени от тях, затова не се лишаваме от нищо. Точно обратното - ако те бяха неразделна част от фибрите, никога нямаше да можем да ги абсорбираме; те стават недостъпни и ние можем да се възползваме от тях само когато бъдат освободени от фибрите (чрез дъвчене, храносмилане, разбиване с блендер, готвене и най-вече изстискване на сок).

Ако тялото ни не може да извлече хранителните вещества, те остават неусвоени във фибрите, след което ги изхождаме. Ще имаме полза от дадена храна, само ако можем да извлечем хранителните вещества от фибрите. Но, не винаги тялото ни може само.
Когато консумираме сурови карфиол, маруля, домати или стъблена целина си набавяме много хранителни вещества, които тялото ни лесно може да отдели от фибрите. То, обаче, не може да абсорбира всички нутриенти, защото тялото ни е отслабено. Фибрите ни пречат. Нужна ни е помощ - машина, която да извлече минералите, енизимите и фитохимичните съединения, които не можем да си набавим по друг начин.

