Капустница с манатарки и сини сливи

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1 глава лук, нарязана на ситно
1 с.л. зехтин
1/2 глава голяма кисела зелка, нарязана на парчета
250 мл. от зелевия сок и още малко вода
5-6 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. майорана
няколко зрънца черен пипер
2 дафинови листа
30 г. сушени манатарки, предварително накиснати в гореща вода за няколко минути
15 броя сушени сливи
няколко скилидки чесън за сервиране

У дома от години си ферментираме кисело зеле. Обикновено с кисело зеле приготвям любимите ни сарми, но този път реших да заложа на класика от Централна Европа, словашка Капустница с манатарки и сини сливи.

Киселото зеле подобрява дейността на храносмилателната и имунна система. 

Как да приготвим

1

В дълбока тенджера загрейте на среден степен лука със зехтина. Сотирайте за няколко минути и добавете нарязаното кисело зеле, чесъна, подправките и зелевия сок. 

2

Накиснете сушените гъби за няколко минути в гореща вода. След това ги прибавете към зелето заедно с водата. Ако има нужда долейте още вода, така че да се покрие зелето. Сложете капака и оставете да се готви за 20 минути на тих огън.

3

Накрая добавете и сушените сини сливи и гответе още 15 минути. Пробвайте на вкус, ако е твърде солено добавете още малко вода и гответе още 5-10 минути.

4

Сервирайте ястието топло с 1 пресована скилидка чесън отгоре. 

Още рецепти с гъби