Пълнена тиква с ориз, праз, гъби и спанак

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1 тиква, с отрязано капаче и почистена от семките 
1 ч.ч. пълнозърнест кафяв ориз, предварително накиснат в студена вода за няколко часа
1 с.л. кокосово масло
2-3 стръка праз, нарязани на колелца
2-3 стръка целина, нарязана на колелца
6 скилидки чесън, нарязани на ситно
200 г. гъби, нарязани на парчета (вида на гъбите е по избор, аз използвах печурки и пачи крак)
200 г. спанак, почистен и нарязан, ако има големи листа
1 ч.л. мащерка (прясна или суха)
1 ч.л. градински чай (салвия) (прясна или суха)
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кайенски пипер (по желание)
орехи, за сервиране (по желание)

Алергени

Целина
Орехи
Основни неща

И така, нашата Хелоуинска тиква се озова на трапезата. Издълбахме я, порадвахме й се и после логично се отправи към фурната. Голямо вълнение и трепет настана, докато очаквахме с огромно любопитство вече опечената пълнена тиква

Сега, като я гледам нашата печена тиква, с това лице, имам усещането, че сме й дали живот и душа. И ми става мъчно. Но после, се сещам колко полезна е тиквата за нас и как тя изпълнява своята задача да ни даде здраве и наслада. 

Тиквата е чудесна. С нея могат да се приготвят смутита, шейкове, сурови торти, бисквити, пайове, кексове, супи, различни ястия. Може да се яде сурова, варена, печена. 

Съставки

Как да приготвим

1

В тенджерка сложете кокосовото масло заедно с нарязаните праз, целина, чесън и гъби. Долейте малко вода и сотирайте за няколко минути. Прибавете кафявия ориз и залейте със зеленчуков бульон или вода. Сложете мащерка, градински чай, червен пипер и кайенски пипер и подправете със сол и черен пипер. Прибавете и спанака. Сложете капака на тенджерата и оставете да къкри на тих огън, докато оризът се свари за около 20 минути. 

2

Загрейте фурната на 180 градуса.

3

Напълнете тиквата с плънката. Поставете капачето отгоре. Покрийте тиквата с хартия за печене, за да не изгори.

4

Печете около 1 - 1.5 часа. След това махнете хартията и допечете още 20 минути.

5

Сервирайте с малко орехи отгоре. 

Още рецепти с тиква

Още рецепти с гъби

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече