Съставки
-
2 средно големи патладжана
-
400 гр. телешка кайма
-
2 глави лук
-
3-4 склилидки чесън
-
2 с.л. доматено пюре
-
1 консерва домати
-
1 ч.л. захар
-
1/2 ч.л. кимион
-
1/2 ч.л. канела
-
5 -6 стръка прясна мащерка
-
8 листенца босилек
-
пармезан за поръсване
-
сол
-
черен пипер
-
олио за пържене
Как да приготвим
1
|
Нарежете палджана на лентички с около дебелина половин сантиметър по дължина. Посолете лентичките патладжан и оставете да се накиснат в студена вода. |
2
|
През това време загрейте малко олио в тенджерка. Нарежете лука и чесъна и запържете в олиото. След като омекнат добавете каймата и доматеното пюре. Пържете 5 минути и добавете консервата домати. Сложете малко захар. Пържете още 15 минути. Накрая овкусете със сол, черен пипер, кимион, канела, мащерка и босилек. |
3
|
В тиган загрейте малко олио. Запържете за около 2 минути от всяка страна лентичките патладжан. |
4
|
Намазнете с олио тавичка на печене. Наредете на дъното патладжана, отгоре сложете половината плънка, след това отново патладжан и пак плънка. Сложете да се запече във фурната на 180 градуса за около 30 минути. Преди да извадите от фурната настържете пармезан отгоре и оставете да се запече. |
5
|
Сервирайте с нарязан на ситно магданоз. |
Kоментар