Домашно мариновано цвекло с балсамов оцет и подправки

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

2 големи глави червено цвекло
4 скилидки чесън, нарязани на колелца
4 клончета прясна мащерка
2 дафинови листа
морска сол
смлян черен пипер
2 с.л. зехтин
100 мл. балсамов оцет
вода

Домашно мариновано цвекло с балсамов оцет и подправки

Основни неща
Вид кухня

Червеното цвекло доста често остава леко настрани от ежедневното ни меню. А всъщност, това е много достъпен, евтин и здравословен зеленчук. Може да го консумираме суров в салати и сокове, сварен и маринован или печен във фурната, може дори да се пържи. Цвеклото действа страхотно на кръвоносните съдове, като предотвратява запушването им и спомага за намаляване на кръвното налягане. Сърцето ни също ще е по-здраво благодарение на бетаина и фолиевата киселина в него. Фибрите в него подобряват работата на стомаха ни. Освен това действа очистително на черния дроб и понижава лошия холестерол. 

Ние вкъщи буквално преоткрихме цвеклото. И ще го консумираме все по-често. С това мариновано цвекло допълваме салатите си, както и различни зимни ястия със телешко или свинско месо. 

Съставки

Как да приготвим

1

Почистете и измийте добре цвеклото. Сложете го в подсолена вода и го варете на тих огън, докато омекне, около 35-40 минути. Оставете да изстине напълно. Щом изстине, го обелете и нарежете на колелца. 

2

Аз използвах 2 буркана от по 530 г. вместимост, т.е по едно цвекло в буркан. Подредете цвеклото в буркана и между него сложете скилидки чесън, клончета мащерка, дафинов лист. Поръсете с морска сол и черен пипер. 

3

Накрая сложете по 1 с.л. зехтин и 50 мл. балсамов оцет във всеки буркан. Долейте вода, за да се покрие цвеклото. 

4

Съхранявайте в хладилник и консумирайте до 10 дена. 

Всички коментари

Среден рейтинг
(5)
Общо коментари: 1
Светлин
Много свежо, придава страхотен привкус на ястията.

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Съгласни ли сте да записваме информация от вашата потребителска сесия? Научете повече