Квасен козунак с кленов сироп, махлеб и мастикс

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За сладкия стартер:
40 г. квас (моят е ръжен)
80 г. брашно
80 г. вода
2 с.л. кленов сироп
За тестото:
500 г. брашно, плюс още за доизмесване (част от брашното може да замените с пълнозърнесто от спелта)
125 г. ядково мляко (аз сложих бадемово)
210 г. целия сладък стартер
3 яйца
150 мл. кленов сироп
ванилов екстракт
кората на 1 био лимон, настъргана
4 к. етерично масло от лимон на doTerra
1 ч.л. махлеб
1/2 ч.л. мастикова смола на прах
100 г. кокосово масло или масло, много меко
За пълнеж:
черен шоколад
стафиди, накиснати в малко вода
За декорация:
1 яйце, за намазване
кокосова захар, за поръсване
филирани бадеми, за поръсване

Алергени

Глутен
Яйца
Шоколад
Бадеми
Масло
Основни неща

Откровено, това е най-мекият и маслен козунак, който някога съм яла. Направо се разтапя в устата. Квасът изисква търпение, но мекотата и лекотата на тестото са несравними. Подправките махлеб и мастикова смола придават един леко ориенталски и пиперлив вкус, който аз много харесвам. Може спокойно да замените половината количество от брашното със спелта. Просто няма да се надигнат много козунаците, но иначе пак ще са вкусни и меки. 

Квасен козунак - едно истинско изкушение за Великден, приготвенo без бяла рафинирана захар и без млечни продукти. 

Съставки

Как да приготвим

1

За да направите козунак с квас, започнете с подготовката на сладкия стартер. В купа смесете съставките, покрийте с кърпа и оставете на стайна температура да се активира за няколко часа.

2

Смесете готовия квас с бадемовото мляко и част от брашното, около 150 г. Оставете отново да втаса, докато удвои обема си. На стартера с кленов сироп му трябва доста повече време да се активира, отколкото например с кокосова захар. На моят му трябваха 5-6 часа. С кокосова захар са необходими около 2-3 часа. 

3

Разбийте яйцата с кленовия сироп. Добавете ваниловия екстракт, кората от лимон, маслото от лимон, махлеба и мастикса. Прибавете сместа към втасалото маяно тесто. Добавете и останалото брашно и започнете да месите до получаване на гладко тесто. Месете поне 10 минути, за да се развие глутенът. 

4

Щом тестото започне да става гладко, започнете да добавяте по малко от маслото. Аз слагам на ръцете си и по този начин го влагам в тестото, като продължавам да меся. Щом свърши цялото масло, прехвърлете тестото в намазнена купа и оставете да почине. През 30 минути направете 3 разпъвания на тестото. След това отново покрийте и оставете да втаса на стайна температура, докато удвои обема си. Аз го оставих за цяла нощ, около 7-8 часа. 

5

Разделете втасалото тесто на две и оформете според предпочитанията си. Аз ги оплетох на плитка, като в единия козунак сложих настръган черен шоколад, а в другия стафиди. 

6

Прехвърлете сплетените козунаци в правоъгълни формички за хляб, покрити с хартия за печене и отново оставете да втасат добре, докато се надигнат. На моите им отне около 2.30 часа.

7

Намажете с яйце втасалите козунаци и поръсете с кокосова захар и филирани бадеми.

8

Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути. 

Още Великденски рецепти

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече