Средиземноморска салата с артишок и нахут

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За салатата:
200 г. киноа или кус-кус
2 розови домата, нарязани на ситно
1 краставица, нарязана на ситно
1/2 глава червен лук, нарязан на ситно
1/2 ч.ч. сварен нахут
1/2 ч.ч. артишок, от консерва без мазнина*
1/4 ч.ч. маслини, каламата или други
2 пълни с.л. песто от босилек**
още листа босилек
За дресинга:
сокът на 1 лимон
2 скилидки чесън, пресовани
копър, нарязан на ситно
морска сол и черен пипер
2-3 с.л. зехтин екстра върджин

Алергени

Глутен
Основни неща
Вид кухня

В тази лесна средиземноморска салата се обединяват едни от любимите ми зеленчуци. Най-любим, обаче, си остава артишокът. Него мога да го ям всеки ден. Разбира се, и пестото - приготвя се за минути, а босилекът има силата винаги да привнася свежест и полъх на лято.

Моята рецепта за средиземноморска салата може да се приготви с киноа или качествен кус кус. Не забравяйте щедро да поръсите с лимонов сок и свежи листа босилек. 

Съставки

Как да приготвим

1

Сварете киноата или кус-куса според инструкциите на опаковката. За безглутенов вариант използвайте киноа. Щом се свари киноата, оставете настани да изстине добре. Прехвърелете в голяма купа за сервиране.

2

Добавете останалите зеленчуци - домати, краставици, червен лук, артишок, маслини и нахут. Сложете и босилковото песто и разбъркайте всичко.

3

В малко бурканче смесете всички съставки за дресинга и разклатете. Залейте салата и разбъркайте. Сервирайте с още листенца пресен босилек отгоре. 

4

*Задължително използвайте артишок, който е без мазнина. Ако в консервата има лимонена киселина, може да го накиснете предварително в малко вода. 

5

**За пестото от босилек, най-добре използвайте домашно. Може да си приготвите като смелите в блендер 2 ч.ч. пресен босилек с малко ядки от кашу или орех, 1-2 скилидки чесън, лимонов сок, малко зехтин, сол и черен пипер. 

Още рецепти с артишок

Още рецепти с нахут

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече